6Aika: CircularHoodFood - Ruoan kiertotalous kaupunkikortteleissa
Hankkeen tavoitteena oli lisätä urbaania ruoantuotantoa ja ruoan arvostusta sekä kehittää biojätteen kiertoa kaupungeissa. HSY:n koordinoimassa hankkeessa mukana olivat Metropolia, Vantaan kaupunki ja Helsingin yliopisto. Hanke päättyi maaliskuussa 2022.
Hankkeen toimenpiteiden ja kokeilujen tulokset on koottu tulosjulkaisuun Urbaaneja ratkaisuja ruoantuotantoon ja ruokajärjestelmän kiertotalouteen.
Kaupunkiviljelykokeilut kerrostaloissa
Kaupunkiviljelykokeilut startattiin viljelypäivillä. Kuva: Markku Laine
Toteutimme kesällä 2021 yhteisölliset kaupunkiviljelykokeilut pilottikerrostaloissamme Lauttasaaressa ja Hakunilassa. Kokeiluilla etsittiin hyviä käytäntöjä ja oppeja kaupunkiviljelyn edistämiseksi.
Kokosimme kaupunkiviljelykokeiluun perustuvan viljelyoppaan Kohti syötävää korttelia: Opas yhteisöviljelmän perustamisesta kerrostaloon (pdf suomeksi), Food for the neighbourhood: A guide to setting up a community garden in an apartment building (pdf in English) & Mot ett ätbart
kvarter: Guide för grundandet av en gemensam odling i ett höghus (pdf på svenska). Viljelyoppaan pohjalta tehtiitiin myös Koko talo viljelee -verkkokurssi.
Lyhyempi opas viljelmän perustamiseen, avuksi esim. taloyhtiöiden hallituksille:
Kohti syötävää korttelia – Opas yhteisöviljelmän perustamisesta kerrostaloon (pdf)
Kodin vesiviljelyopas ruokakasvien kuten salaattien ja yrttien kasvattamiseen. Tee se itse ämpärihydro -opas on ladattavissa täältä (pdf).
Kaupunkiviljelykokeiluista voi lukea lisää Kasviportaat, sienipeti ja salaattibaari – uudenlainen kaupunkiviljely valtaa talojen pihoja -tiedotteesta (17.6.2021) ja kesän 2021 blogiteksteistä.
Kokeilujen tuloksista on kirjoitettu tulosartikkelit Taloyhtiöt testialustana: uusia näkökulmia viljely-yrityksille ja Yhteisöviljelmän ääressä – tavoitteista tuloksiksi.
Lajittelukokeilu kodeissa
Kenkäkaappi taipuu myös lajittelukalusteeksi. Kuva: HSY.
Etsimme uusia ja innovatiivisia ideoita kodin kierrätysratkaisuihin Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailun avulla. Saimme ideakilpailuun lähes viisikymmentä ehdotusta. Kilpailu käytiin kahdessa sarjassa ja sen tavoitteena oli löytää urbaaneja ja kompakteja kierrätysratkaisuja koteihin, helpottamaan lajittelua arjessa. Ideat arvioi monialainen tuomaristo. Voitokkaiksi ratkaisuiksi valittiin ReCube (Matti Heinonen, 1. sija), Carousel (Liubov Obraztcova, 2. sija) ja Fold (Isac Lindberg ja Jeremy Bengts 3. sija). Lisäksi kunniamaininta myönnettiin ratkaisulle POI - Dekiru! Sorting system (Ngoc Nguyen ja Aiko Sakaguchi). Ratkaisuja testattiin kesän aikana yhteistyössä muun muassa Y-Säätiön ja Espoon Asunnot Oy:n kanssa. Voittajaratkaisut päätyivät Niimaar Oy:n mittatilausvalikoimaan
Kierrätysratkaisujen rakentamisen ohjevideot ja muut lajitteluvinkit.
Tutustu myös tulosartikkeliin: Lajitteluratkaisuja yhteiskehittämässä asukkaiden kanssa
Toinen kattaus -viestintäkokeilu
Jyrki Sukula vieraili suosittujen ravintoloiden keittiöissä. Kuva: HSY / Arto Tuohimaa
Hankkeessa kokeiltiin, toimiiko tuuppaus ruokahävikin vähentämisen menetelmänä. Kokeilussa ravintolat toimivat kuluttajia tuuppaavana tahona viestimällä ammattikeittiöiden vinkkejä kotikeittiöihin. Lue lisää kampanjasta: Huippuravintoloiden kikat kotikeittiöön – Toinen Kattaus minimoi ruokahävikin. Kampanjassa tuoteussa Toinen kattaus -minisarjassa Jyrki Sukula vierailee suosittujen ravintoloiden keittiöissä, näemme kuinka keittiömestarit loihtivat hävikistä herkkua. Reseptejä ja vinkkejä Toinen kattaus -sivulta.
Tuuppaaminen lähestymistapana ja yleisön puhuttelu ravintolan kautta toimi hyvin tässä asukkaita hyvin tavoittaneessa viestintäkampanjassa, mutta kolmiviikkoinen kampanja oli liian lyhyt seurantajakso mittaamaan todellista vaikutusta kuluttajien käyttäytymiseen tai hävikin määrään. Lue lisää tulosartikkeleista Viestintäkokeilu: Terveiset ravintolakeittiöstä kotikeittiöön ja Toinen kattaus -viestintäkampanja yhteiskehittämisen tulos
Muita hankkeen toimenpiteitä ja kokeiluja
Ruokaa voidaan kasvattaa myös erilaisissa sisätiloissa. Kuva: Markku Laine
Toimijakentän analyysi ja yhteistyöverkoston kehitys
Hankkeessa analysoitiin urbaanin ruoantuotannon toimijakenttää sekä edistettiin Vantaan Ruokaklusterin toimintaa. Ruokaklusteriverkoston kanssa mm. yhteiskehitettiin Urban Food -konsepti. Tutustu tulosartikkeliin Yritysekosysteemi ja yhteistyömahdollisuudet.
Sisäviljely-yritysten toimintaprosessit
Sisäviljely on verrattain uusi toimiala, eikä alan toimintaprosessikuvauksia ole paljoa julkisesti vielä saatavilla. Hankkeen puiteissa toteutetun opinnäytteen ansiosta prosessikuvaus osakeyhtiötyyppisen vertikaaliviljely-yrityksen toiminnallisista ydinprosesseista on nyt laadittu. Selvityksessä on kuvaus yrityksen perustamisesta ja kartoitus sisäviljelyn nykyisestä tilasta liiketoiminnan kannalta. Esimerkkiyrityksenä toimii Little Garden Oy. Laaditut prosessikuvaukset toimivat yrityksen toiminnan esittelemisen, kehittämisen ja laajentamisen mallina sekä tukevat sisäviljelyn kasvua toimialana. Lue lisää: Vertikaaliviljely kehittyy, Kehittyvä elintarvike 22.6.2021 ja tulosartikkeli: Sisäviljely-yrityksen perustaminen ja toiminta
Viljelykokeilu ravintolassa
Hankkeessa toteutettiin myös yksi viljelykokeilu ravintolassa. Tutustu kokeilusta kirjoitettuun tulosartikkeliin: Ravintola testialustana: sisäviljelyllä yrttejä itse kasvattaen.
Kiertotalouskokeilu ravintolassa
Ravintola Savoy ja Blokgarden toteuttivat hankkeessamme kiertotalouskokeilun, jossa ravintolan biojäte käsiteltiin DTS Oy:n biomikserillä. Kokeilussa pyritiin loppumateriaalilla rikastamaan Savoyn viime kesänä käyttämää multaa ja palauttamaan siihen ravinteet. Kokeilussa kierrätettiin onnistuneesti ravintola Savoyn kahden viikon biojätteet ravinteikkaaksi maanparannusaineeksi hyötykasvien viljelyyn ravintolan kattoviljelmällä. Lue lisää kokeilusta Blokgardenin blogista ja tulosartikkelista Ravintolan ravinteet kiertoon - urbaani ratkaisu.
Kahvinpuruista makusiirappia tai savustuspellettejä?
Opiskelijat kehittivät osana opinnollistamisprojektia tuoteideoita kahvijakeille, suodatinkahvipuruille sekä kahvipavun kuorille, jotka muuten joutuisivat biojäteastiaan. Lue lisää opinnollistamisesta ja kehitetyistä ideoista täältä: Yhdessä kahvin äärellä – Esimerkki hanketyön opinnollistamisesta (AMK-lehti 4/2021)
Kasvatusalustakokeilut
Kokeilun tavoitteena oli testata erilaisia basilikan kasvatukseen soveltuvia kasvatusalustoja, koska turpeen käyttö tullaan kieltämään vuoteen 2030 mennessä mm. kasvatusalustana kasvihuoneissa. Kokeilun perusteella tehtiin havaintoja eri kasvatusalustojen vaikutuksista mm. basilikoiden massaan, lehtimääriin, pituuksiin ja eteeristen öljyjen koostumuksiin. Tutustu tulosartikkeliin: Vaihtoehtoiset kasvatusalustat turpeen korvaajana
Hamppubetonin soveltuvuus ruukkumateriaaliksi
Yhtenä kokeiluna hankkeessa testattiin hamppubetonin soveltuvuutta viljelykasvien ruukkujen materiaaliksi.Muovi- ja betoniruukut tarvitsevat uusia haastajia sekä kiertotalouteen sopivia ratkaisuja. Tutustu kokeilun tulosartikkeliin: Hamppubetonista ruukkuja kaupunkiviljelyyn
Onko kaupungissa turvallista viljellä?
Hankkeessa selvitettiin kirjallisuuteen perustuen myös kaupunkiympäristössä tapahtuvan viljelyn turvallisuutta ympäristön epäpuhtauksien kannalta. Tietoa voidaan hyödyntää, kun suunnitellaan viljelyä kaupunkiympäristöön. Tutustu artikkeliin: Kaupunki viljely-ympäristönä ja vierasaineet: tietoa suunnitteluprosessin tueksi
Urbaani ruoantuotanto ja kiertotalous ruokajärjestelmässä -esiselvitys
Tuotimme hankkeessa esiselvityksen liittyen urbaanin ruoantuotannon, biologisen kierron ja ruoan kiertotalouden nykytilaan sekä urbaanin ruoantuotannon yhteistyömalleihin kokeiluissa sekä innovaatioiden jalkauttamisessa. Pääset tutustumaan selvitykseen klikkaamalla kuvaa.
Tutustu myös esiselvityksen pohjalta kirjoittamimme artikkeleihin:
Kerrostalot kestävän kaupunkiympäristön edistäjinä | Kiinteistölehti (kiinteistolehti.fi)
Lähiruokaa kaupunkikortteleissa (Elintarvike- ja Terveyslehti 6:2020, 34.vsk)
Hankkeen tilaisuudet
Loppuseminaari 16.3.2022
Projektipäällikkö Roosa Halonen esiintymässä hankkeen loppuseminaarissa. Kuva: Marja Roitto
Tilaisuuden tallenne ei ole enää katsottavissa, mutta hankkeen tulokset on koottu loppujulkaisuun Urbaaneja ratkaisuja ruoantuotantoon ja ruokajärjestelmän kiertotalouteen.
Kohti syötävää kaupunkia -etätyöpaja 13.10.2021
Mitä täytyy ottaa huomioon, kun tuotetaan ruokaa kaupungeissa? Työpajan tavoitteena oli tunnistaa urbaanin ruoantuotannon ratkaisujen haasteita ja mahdollisuuksia nyt ja tulevaisuudessa, sekä tuoda uusia näkökulmia siihen, miten tulevaisuuden syötävää ja viljeltävää kaupunkia suunnitellaan ja kehitetään. Työpajassa kartoitettiin ja ideoitiin keinoja (mm. kaupungeille ja rakennuttajille) syötävän kaupungin edistämiseen. Lue lisää Kohti syötävää kaupunkia -työpajayhteenvedosta ja teemaan liittyvästä tulosartikkelista Korttelitasolta kohti syötävää kaupunkia.
Aloituswebinaari 15.9.2020
6Aika CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa –ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hankkeen aloitustilaisuudessa käytiin läpi hankkeen suunnitelmia ja yhteistyömahdollisuuksia.
Hankkeen taustat
6Aika:CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa –ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin 6Aika-strategiaa ja sai rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR). Hanke edistettiin kestävän ruokajärjestelmän ja kiertotalousratksiujen syntymistä sekä vauhditettiin aiheeseen liittyvän uuden liiketoiminnan ja yhteistyön syntymistä.
Tutustu hankkeen tietosuojaselosteeseen.
Julkaisukooste
Kaupunkiviljely tukee ruoan saatavuutta (HSY 8.4.2022)
Villit visiot urbaanista ruoantuotannosta toteutuvat Vantaalla (Vantaan kaupunki 11.3.2022)
Yhteistoiminnalla lähiruokaa kaupunkikorttelissa (Kehittyvä elintarvike 9.3.2022)
Huippuravintoloiden kikat kotikeittiöön – Toinen Kattaus minimoi ruokahävikin (HSY 24.1.2022)
Yhdessä kahvin äärellä – Esimerkki hanketyön opinnollistamisesta (AMK-lehti 4/2021)
Kädet multaan kerrostalon pihalla (Lauttasaari-lehti 2.9.2021, s. 6-7)
Asukkaat mukana kehittämässä jätteiden lajittelusta fiksumpaa (Espoon asunnot 1.9.2021)
Haagan seurakunnan ryhmäpalstalla pääsee kuokkimaan ja kastelemaan yhdessä – Helsingissä omaa viljelypalstaa voi joutua jonottamaan vuosia (Kirkko ja kaupunki 23.7.2021)
Vertikaaliviljely kehittyy (Kehittyvä elintarvike 21.6.2021)
Kaupunkiviljely tapahtuma Hakunilassa Kaskelantie 1 –talossa (VAV 17.6.2021)
Ravintola Savoyn katolla (Blokgarden 18.4.2021)
Viljelykokeilut alkavat vuokratalossa (HSY 24.3.2021).
Ruokaa omalta ikkunalaudalta (VAVILA-lehti 2/2021)
Lähiruokaa kaupunkikortteleissa (Asuminen ja yhteiskunta 1/2021)
6Aika ja resurssiviisas Vantaa: pienemmän hiilijalanjäljen jäljillä (6Aika 1.3.2021)
HSY kysyi ideoita lajittelun järjestämisestä kotona -nyt ideat testataan (HSY 23.2.2021)
Kerrostalot kestävän kaupunkiympäristön edistäjinä (Kiinteistölehti 21.1.2021)
Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailu etsii uusia kierrätysratkaisuja koteihin 26.11.2020
Lähiruokaa kaupunkikortteleissa (Elintarvike- ja Terveyslehti 6:2020, 34.vsk)
Kestävää ruoantuotantoa kaupungeissa (Kiinteistölehti 10.6.2020)
Uusi hanke edistää kestävää ruoantuotantoa kaupungeissa (HSY 9.6.2020)