Miten ilmanlaatua mitataan?
Mittaamme ilmasta kaasumaisten epäpuhtauksien ja erikokoisten hiukkasten pitoisuuksia sekä säätekijöitä. Käytämme mittauksissa erilaisia menetelmiä. Osa menetelmistä on referenssitason tarkkoja mittauksia ja osa suuntaa-antavia mittauksia. Referenssitason mittaukset ovat virallisia mittauksia, joilla valvotaan raja-arvoja. Suuntaa-antavilla mittauksilla täydennämme tietoutta ilmanlaadun vaihtelusta pääkaupunkiseudulla. Voit katsoa tarkemmat menetelmäkuvaukset iImanlaadun vuosiraportin liitteestä.
Ilmanlaadun mittausasemillamme on referenssitason analysaattorit. EU-direktiivit edellyttävät, että ilmansaasteiden mittauksessa käytetään referenssimenetelmää tai muuta sellaista menetelmää, joka antaa referenssimenetelmän kanssa yhdenmukaisia tuloksia.
Sensorit
Sensoreita käytämme täydentävänä mittausmenetelmä, eivätkä mittaukset ole raja-arvoa valvovia mittauksia. Sensorituloksia hyödynnämme muun muassa pääväylien pölyntorjuntakasteluiden tarpeen arvioinnissa kevään katupölykaudella sekä puun polton vaikutuksien arvioinnissa.
Passiivikeräimet
Mittaamme ilmanlaatua myös kevyillä keräimillä. Näitä pieniä passiivikeräimiä on useita kymmeniä eri kohteissa pääkaupunkiseudulla joka vuosi.
Mittaamme keräimillä liikenneperäistä typpidioksidia. Menetelmä ei ole yhtä tarkka kuin jatkuvatoimiset mittaukset, joten tulokset ovat suuntaa antavia. Yksi keräysjakso on kuukauden mittainen. Tuloksena saadaan kuukausikeskiarvot ja vuosikeskiarvo.