Uudistamme joulukuusien keräyksen – keräys alkaa 9.1.2025
Uudistamme joulukuusien keräystapaa ja järjestämme joulukuusien erilliskeräyksen tammi–helmikuussa. Uusi keräystapa parantaa joulukuusista tehtävän hakkeen laatua.
Järjestämme alkuvuodesta joulukuusien erilliskeräyksen asuinkiinteistöille, kouluille ja päiväkodeille pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Joulukuusien keräyskierros alkaa loppiaisen jälkeen 9. tammikuuta, ja kuuset kerätään kiinteistöiltä tammi–helmikuun aikana. HSY ei peri keräyksestä erillistä maksua.
Joulukuusi tulee jättää näkyville kiinteistön jätetilan tai -astioiden välittömään läheisyyteen viimeistään 8. tammikuuta. Kuuset eivät kuitenkaan saa tukkia kulkuväyliä tai hankaloittaa kenenkään liikkumista. Niitä ei myöskään saa viedä sisälle jätetilaan.
– Kuusesta täytyy muistaa ottaa pois kaikki koristeet, ennen kuin se jätetään noudettavaksi. Asukkaiden ja kiinteistön on myös huolehdittava, ettei kuusi jäädy kiinni maahan tai peity lumeen, muistuttaa käyttöpäällikkömme Juho Nuutinen.
Kuuset viedään Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen haketettavaksi, jolloin ne voidaan hyödyntää tukiaineena biojätteen kompostoinnissa. Jos kuusi tuodaan noudettavaksi keräysauton käynnin jälkeen, se kerätään sekajäteastioiden tyhjennyksen yhteydessä helmikuun loppuun mennessä. Tällöin kuuset päätyvät jätevoimalaan, jossa niistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.
Asukkaat voivat tuoda yksittäiset kuuset tammi–helmikuun aikana myös maksutta Sortti-asemillemme. Suuremmasta kerralla tuodusta joulukuusikuormasta veloitetaan yrityshinnaston mukainen risukuorman hinta. Sortti-asemille tuodut kuuset kuljetetaan myös Ämmässuolle haketettavaksi. Sortti-asemien sijainnit ja aukioloajat löytyvät verkkosivuiltamme hsy.fi/sorttiasemat.
Uusi keräystapa parantaa hakkeen laatua
Aikaisemmin kuuset kerättiin bio- ja sekajäteastioiden tyhjennyksen yhteydessä. Uusi keräystapa ehkäisee prosessihäiriöitä biojätteen esikäsittelyssä ja parantaa kuusista tehtävän hakkeen laatua.
– Biojätteen joukossa olevat kuuset on jouduttu aiemmin erottelemaan biojätteestä haketusta varten, ja kuuset ovat olleet biojätteellä tahriintuneita. Erilliskeräyksen ansiosta säästetään erottelutyötä ja saamme parempilaatuista haketta, kertoo toimintovastaavamme Christoph Gareis.
Kuusen oksineen voi hakettaa myös kotikompostin kuivikkeeksi. Neulasetkin voi laittaa kompostiin.
Lajittele myös teko- ja ruukkukuuset oikein
Rikkinäinen tai uudelleenkäyttöön kelpaamaton tekokuusi, joka on valmistettu muovista ja metallista, lajitellaan sekajätteeksi. Isoista tekokuusista helposti irrotettavat metalliosat voi lajitella kiinteistön metallinkeräysastiaan. Jos tekokuusi ei mahdu kiinteistön sekajäteastiaan, sen voi viedä Sortti-asemalle. Sortti-asemalla tekokuusesta veloitetaan sekajätehinnaston mukaisesti.
Noin metrin mittaisten ruukkukuusien suosio on viime vuosina noussut. Joulun jälkeen ruukkukuusen voi säilyttää kodin koristekasvina tai istuttaa omalle pihalle keväällä. Jos ruukkukuusta ei halua säilyttää, sen voi poistaa ruukusta, ravistella enimmät mullat pois juurista biojätteen keräykseen ja toimittaa kuusen sellaisenaan joulukuusikeräykseen Sortti-asemalle tai jätetilan viereen.
Myös joulukukkien ruukuista tulevan pienehkön määrän multaa voi laittaa biojätteeseen. Pienet pöytäkuuset voi suoraan lajitella multineen biojätteeksi, kunhan uudelleenkäyttöön kelpaamattomat ruukut lajitellaan aina materiaalin mukaisesti muovi- tai sekajätteeksi.