Sortti-keräysautot kiertävät 31.3. alkaen

Kevään myötä Sortti-keräysautot lähtevät jälleen liikkeelle. Maaliskuun lopussa alkavan kierroksen aikana autot pysähtyvät eri puolilla pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Asukkaat voivat tuoda autoille maksutta kotiin kertynyttä vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkö- ja elektroniikkaromua.
Sortti-keräysautot vastaanottavat jälleen tänä keväänä maksutta kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua. Kymmenen viikkoa kestävän kierroksen aikana autot pysähtyvät yhteensä 292 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Kierros alkaa maaliskuun lopussa Helsingistä ja Espoosta. Helsingissä keräysautot kiertävät 31.3.–26.5. ja Espoossa 31.3.–5.5. Lisäksi autot pysähtyvät Kauniaisissa 16.4. ja 22.4., Vantaalla 6.5.–3.6. ja Kirkkonummella 27.5.–4.6. Tarkat pysähdysajat ja –paikat sekä pysäkkikartta ovat nähtävissä HSY:n verkkosivuilla.
– Sortti-keräysautokierros tarjoaa asukkaille maksuttoman ja ympäristöystävällisen tavan tuoda kotiin kertyneitä jätteitä keräykseen. Keräyskierros kattaa jälleen laajasti koko alueen, jotta palvelu tavoittaisi myös autottomat asukkaat, kertoo HSY:n toimintovastaava Joonas Enqvist.
Jokaiselle jätelajille on omat keräysautonsa
Sortti-keräysautoille saa tuoda vain kodin vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua. Jokaiselle jätelajille on omat keräysautonsa, ja keräystilanteen sujuvoittamiseksi jätteet kannattaakin lajitella erikseen jo kotona.
Kodin vaarallisia jätteitä ovat esimerkiksi maalit, lakat, laastit, moottoriöljy, bensiini, liuottimet, syövyttävät kemikaalit sekä torjunta-aineet ja akut. Arkisista kosmetiikkatuotteista jätteinä vaarallisia ovat esimerkiksi hius- ja kynsilakat sekä hajuvesi. Kodin metalliromua ovat puolestaan muun muassa paistinpannut, pyykkitelineet ja metalliset huonekalut.
Sähkö- ja elektroniikkalaitteisiin kuuluvat esimerkiksi pesukoneet, televisiot, kahvinkeittimet, sähkökäyttöiset kiukaat ja sähköhammasharjat sekä puhelimet ja tietokoneet. Älylaitteiden kohdalla on hyvä kuitenkin huomioida, että keräyskierroksella ei pystytä takaamaan laitteiden tietoturvaa. Esimerkiksi Seiffi.fi-tietoturvapalvelun avulla voi tarvittaessa hävittää laitteet tietoturvallisesti.
– Sortti-keräysautokierros on suunnattu harvemmin kotitalouksissa syntyville jätteille, joille ei ole keräysastiaa kiinteistöllä tai Rinki-ekopisteissä. Myös olemassa oleviin astioihin liian suuret jätteet voi tuoda keräysautoille. Lajitteluapua saa HSY:n Jäteoppaasta, minkä lisäksi kierroksella on paikan päällä ympäristöneuvojia opastamassa lajittelussa. Ympäristöneuvojat tunnistaa keltaisesta HSY:n huomioliivistä, Enqvist kertoo.
Keräysautot pysähtyvät jokaisella pysähdyspaikalla 30–40 minuuttia
Keräysautoille tullessa on hyvä pitää mielessä, että vaaralliset jätteet tulee toimittaa keräysautoille niiden alkuperäispakkauksissa tai muussa ehjässä ja suljetussa astiassa, johon on merkitty, mitä se sisältää. Muut kartonki- ja muovipakkaukset, kuten kuljettamiseen käytetyt muovipussit, lajitellaan kodin tai Rinki-ekopisteen keräysastioihin, sillä autoissa ei ole niille paikkaa.
– Omalla autolla saapuvien on suositeltavaa pysäköidä sivummalle, jotta keräysautot mahtuvat pysähdyspaikalle. Jätteet tulee tuoda suoraan keräysautoon, eikä niitä saa jättää pysähdyspaikalle etukäteen. Jos kyseisiä jätejakeita on suurempi määrä, esimerkiksi peräkärryllinen, ne tulee toimittaa suoraan Sortti-asemalle, jossa niiden vastaanotto on henkilöasiakkaille maksutonta, Enqvist opastaa.
Mitä keräykseen tuoduille jätteille tapahtuu?
Huolehdimme, että kaikki mahdolliset keräysautoille tuodut jätteet saadaan kiertoon. Esimerkiksi metalliromut sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteet hyödynnetään uusien tuotteiden raaka-aineina. Myös osa vaarallisista jätteistä voidaan kierrättää. Loput vaaralliset jätteet tehdään käsittelyssä vaarattomiksi, jotta ne eivät aiheuta haittaa ihmisille, eläimille tai ympäristölle. Vaarallista jätettä ei saa koskaan laittaa sekajätteeseen, viemäriin tai jättää ympäristöön.
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen keräysautot liikkuvat myös keväällä
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus järjestää samanaikaisesti oman keräyskierroksensa, jossa vastaanotetaan siistiä, ehjää ja puhdasta uudelleenkäyttöön soveltuvaa kodin pientavaraa ja tekstiilejä sekä kaiken kuntoista pienelektroniikkaa ja polkupyöriä. Lisätietoja ja aikataulut löytyvät Kierrätyskeskuksen verkkosivuilta.