Vanhat lääkkeet ovat vaarallista jätettä – palauta ne apteekkiin

Tiedotteet 04.03.2024, 09:41

Palauta vanhat ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin – ei viemäriin tai roskiin. Lääkejäte otetaan maksutta vastaan apteekeissa ja toimitetaan hävitettäväksi turvallisesti. Oikein hävitetty lääke ei aiheuta vaaraa ihmisille eikä ympäristölle. Lääkejätettä ovat pillereiden lisäksi myös esimerkiksi käytetyt lääkelaastarit, astmapiiput ja lääkenesteet.

Pääkaupunkiseudun asukkaista lähes kolmannes (28 %) ei hävitä lääkkeitä viemällä niitä apteekkiin*. Lääkkeitä heitetään edelleen esimerkiksi viemäriin tai sekajätteeseen. Viemäriin kaadetut lääkkeet kulkeutuvat jätevedenpuhdistamolle, ja tehokkaasta puhdistuksesta huolimatta osa lääkeaineista päätyy puhdistetun jäteveden mukana mereen. Esimerkiksi kipugeeleissä suosittu diklofenaakki hajoaa jätevedenpuhdistusprosessissa huonosti. Vesistöön päädyttyään se aiheuttaa esimerkiksi vaurioita kalojen elimistössä ja haittaa niiden lisääntymisterveyttä. Viemäriin päätyneet antibiootit voivat puolestaan edistää lääkkeille vastustuskykyisten mikrobikantojen muodostumista.

Lääkkeitä ei tule heittää sekajätteeseen, sillä sen polttoprosessia ei ole tarkoitettu lääkkeiden hävittämiseen. Apteekeissa kerätty lääkejäte poltetaan erillisessä vaarallisten jätteiden käsittelylaitoksessa hyvin korkeassa lämpötilassa ja lääkkeet hävitetään näin turvallisesti. Roskiksesta tai roskakatoksesta lääkkeet voivat myös päätyä vääriin käsiin tai aiheuttaa vaaraa esimerkiksi lapsille tai lemmikeille. Myös lääkejätteen säilöminen kotona voi olla riski.

Näin hävität lääkkeet oikein:

  • Tuo läpinäkyvässä pussissa irralliset tabletit, kapselit, läpipainopakkaukset (ilman pahvikäärettä), lääkevoiteet ja -puikot, inhalaatiojauheet ja -nesteet sekä lääkelaastarit ja nestemäiset lääkepakkaukset.
  • Taita käytetyt lääkelaastarit liimapinnat vastakkain.
  • Varmista, etteivät nestemäiset lääkepakkaukset vuoda, esimerkiksi pakkaamalla ne omaan muovipussiin.
  • Tuo erillään muusta lääkejätteestä jodipitoiset lääkkeet, sytostaatit, elohopeakuumemittarit (särkynyt mittari tiiviissä paketissa) sekä ruiskut ja neulat läpäisemättömässä pakkauksessa, kuten lasipurkissa.
  • Joissain apteekeissa lääkkeet jätetään henkilökunnalle tiskille ja toisissa on itsepalvelupisteet lääkejätteiden palauttamiselle.
  • Jos et tiedä, onko jokin tuote lääke vai ei, varmista asia apteekkihenkilökunnalta tai tarkista HSY:n jäteoppaasta.
  • Tyhjät lasipakkaukset lajitellaan lasinkeräykseen, pahvikääreet kartonkikeräykseen ja muovipakkaukset muovinkeräykseen. Lajittelussa auttaa Jäteopas.
  • Ravintolisät, vitamiinit ja perusvoiteet eivät ole lääkkeitä. Ne kuuluvat sekajätteeseen.
  • Digitaaliset kuumemittarit hävitetään sähkölaiteromuna (SER). Elohopeattomat mekaaniset mittarit ovat sekajätettä.

Lääkkeiden palauttaminen apteekkiin on Ylen yleishyödyllisen tietoiskun aiheena 4.–10.3.

* Monta tapaa hävittää lääkejätteet (vain yksi on oikea)

Palauta tarpeettomat ja vanhentuneet lääkkeet apteekkiin

Pillerien lisäksi apteekkiin kuuluu palauttaa myös käytetyt lääkelaastarit, sillä ne sisältävät käytettynäkin edelleen lääkeaineita. Myös nestemäiset lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin, kuten myös astmapiippujen nesteet ja jauheet sekä lääkevoiteet ja -puikot.

Päivitetty: 24.04.2024 16:52
Aiheet:
Viemärietiketti
,
Vesihuolto
,
Jätevedenpuhdistus
,
Itämeri
,
Vesi ja viemärit
,
Jätteet ja kierrätys
,
Lajitteluohjeet
,