Pyttyyn heitetty roska ei katoa
Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) jätevedenpuhdistamoille päätyi viime vuonna jätevesien mukana noin 800 tonnia roskaa, mikä ei sinne kuulu. Isommat roskat jäävät kiinni puhdistuksen alkuvaiheessa olevaan siivilään eli välppään. Roskien joukosta on vuosien saatossa löytynyt myös leluja, kännyköitä ja tekohampaita.
Yleisimpiä jätevedenpuhdistamoille tulevia roskia ovat käsipyyhepaperit, biojätteet ja hygieniatuotteet kuten pumpulipuikot ja tamponit. Näiden joukosta löytyy myös ajoittain erikoisempia esineitä, jotka on tarkoituksella laitettu tai vahingossa pudonneet vessanpönttöön. Vessan vetämisen jälkeen roskat ja tavarat kulkeutuvat viemäriverkostossa eteenpäin jätevedenpuhdistamolle, elleivät jää kiinni viemäriputkiin tai jätevesipumppuihin.
Roskat aiheuttavat tukoksia kiinteistössä ja viemäriverkostossa ja maksu koituu asukkaalle
Mikäli roska aiheuttaa tukoksen kiinteistössä, tulee siitä lasku kiinteistön asukkaiden maksettavaksi. Roskat voivat tukkia myös HSY:n jätevedenpumppaamojen pumppuja, jotka pumppaavat jätevettä eteenpäin viemäriverkostossa.
- Olemme arvioineet, että tukkeutuneiden pumppujen avaamiseen kuluu noin 300 000 euroa vuodessa. Tukosten avaamiseen kuluva henkilökunnan työaika on pois muista jätevesipumppaamoiden huoltotöistä, kertoo kaukokäyttöyksikön päällikkö Petteri Jokinen. Pumpputukoksia avataan noin seitsemän kappaletta viikossa. Muutama vuosi aikaisemmin tukosten määrä oli yhdestä kahteen viikossa. Koronapandemian aikana tukosten määrä lähti nousuun, ja osasyynä tähän oli lisääntynyt hygieniatuotteiden, kuten kumihanskojen, puhdistusliinojen ja kasvomaskien päätyminen virheellisesti viemäriin, hän jatkaa.
Kun roskat päätyvät puhdistamolle, läpimitaltaan yli sentin mittaiset roskat poistetaan välpän avulla. Tämän jälkeen roskat joudutaan vielä kuivaamaan ja kuljettamaan jätteenpolttoon. Roskia kuljetetaan vuosittain poltettavaksi noin 150 rekka-autollista. Myös roskien käsittelystä ja kuljetuksesta koituu kuluja. HSY:lle koituvat kustannukset maksavat lopulta asukkaat jätevesimaksuissaan.
Mitä viemäriin saa laittaa
Viemäriin kuuluu siis vain ihmisestä ulos tulevat jätökset, vessapaperi ja pesuvedet. Paperilaaduista wc-paperi on ainoa, joka ehtii hajota matkalla puhdistamolle. Muut paperilaadut kuten talous- ja käsipyyhepaperit eivät hajoa kunnolla viemärissä.
- Joulun kolkutellessa ovella on syytä myös muistaa, että rasvatkaan eivät kuulu viemäriin. Esimerkiksi kinkunrasvat jähmettyvät viemäriputken seinämiin ja voivat aiheuttaa tukoksen. Kinkunrasvan voi hyydyttää ja laittaa biojätteeseen tai kompostiin. Nestemäisenä rasvan voi kaataa suljettavaan purkkiin ja laittaa purkin sekajätteeseen tai viedä erilliseen kinkunrasvakeräykseen, kertoo ympäristöasiantuntija Elina Tanner. Viemäriin joutuessaan rasvat ja biojätteet ruokkivat verkostossa elävää rottapopulaatiota, hän jatkaa.
Wc- ja kylpytiloihin kannattaa hankkia roskis, johon syntyvät roskat on helppo heittää, oikeaa lajittelua kuitenkaan unohtamatta. Näin vältytään siltä, että kylpyhuoneesta tulee mutakylpyhuone.