Huvudstadsregionen Vatten och Päijänne-tunneln

Huvudstadsregionens Vatten Ab ansvarar för att leverera tillräckligt med råvatten av hög kvalitet till ägarnas vattenverk. Av råvattnet producerar vattenverken idag dricksvatten för cirka 1,3 miljoner invånare. Bolaget grundades 1972 och Päijänne-tunnelns byggnadsarbeten påbörjades 1973. Päijänne-tunneln blev färdig 1982.

Huvudstadsregionens Vatten Ab:s aktier ägs av Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster HRM (Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla), Borgå vatten, Samkommunen Mellersta Nylands Vatten (Träskända, Kervo, Tusby, Sibbo), Hyvinkään Vesi i Hyvinge, Kyrkslätts Vatten och Nurmijärven Vesi i Nurmijärvi. Sedan 2011 har HRM enligt avtal ansvarat för merparten av bolagets verksamhet.

Päijänne-tunneln

Päijänne-tunneln leder råvatten från Päijänne till Helsingforsregionen. Den säkrar att mer än en miljon invånare får tillräckligt och rent råvatten. Bergtunneln är den näst längsta sammansatta bergtunneln i världen och löper 30–100 meter under markytan. Tunneln är 120 km lång.

Redan på 1960-talet upptäckte man att de lokala vattenresurserna i huvudstadsregionen höll dålig kvalitet och minskade. Kommunerna i huvudstadsregionen beslutade att tillsammans organisera vattenförsörjningen och grundade år 1972 Huvudstadsregionens Vatten Ab. Byggandet av Päijänne-tunneln tog nästan 10 år. Tunneln togs i bruk år 1982.

Tunneln börjar i Päijännes södra ända, vid Asikkalanselkä, där vattnet tas från ett djup på ungefär 25 meter. Vattnet är under alla tider på året svalt (ungefär 0,5–11 grader) när det leds in i tunneln. Tunneln slutar vid Sillböle Bassäng nära Långforsens vattenreningsverk.

Det kraftigaste flödet från tunneln som kan uppnås med fritt fall vore 10 m3/s, men vattnets flöde är för närvarande i genomsnitt 3,3 m3/s. Förutom att vattnet används i vattenverket, leder Samkommunen för vattenskydd i Mellersta Nyland vattnet också till Ridasjärvi och Rusutjärvi för att förbättra vattenkvaliteten i sjöarna och deras åar under sommarmånaderna.

Tunnelns höjdskillnad mellan Päijänne och Sillböle bassäng utnyttjas genom att man använder tunnelns vattenströmning till att producera cirka 7 300 megawattimmar elektricitet per år vid vattenkraftverket i Kalliomäki.

Vattenkvaliteten i Södra Päijänne är nära den naturliga och den är ett bra exempel på resultaten av årtionden av vattenskyddsarbete. Det finns gott om vatten i Päijänne, eftersom endast omkring en procent av medelflödet som annars rinner ut i Kymmene älv, tas in i tunneln.

Kontaktuppgifter

Administration, tillståndsärenden
VD
Arto Kallio
arto.kallio@hsy.fi
PB 500, 00066 HRM

Kundtjänst (HRM)
09 1561 2110
(vardagar kl. 8.30−15.30)

Postadress
Huvudstadsregionens Vatten Ab
PB 500
00066 HRM

Huvudstadsregionens Vatten Ab:s aktieägare

Helsingforsregionens Miljötjänster HRM
Borgå Vatten
Samkommunen Mellersta Nylands Vatten
Hyvinkään Vesi
Kyrkslätts Vatten
Nurmijärven Vesi -affärsverk