Fjärrtransport av småpartiklar är över i huvudstadsregionen

Denna vecka försämrade finpartiklar som transporterades från Öst- och Centraleuropa luftkvaliteten ovanligt mycket i huvudstadsregionen. Nu är mängden finpartiklar i luften i huvudstadsregionen enligt HRM:s mätningar återigen på en normal nivå. Under de kommande dagarna kan dock gatudamm försämra luftkvaliteten beroende på väderförhållandena.
I huvudstadsregionen och övriga Nyland uppmättes under fem dagar en ovanligt hög mängd finpartiklar på grund av en omfattande fjärrtransport från Öst- och Centraleuropa. De fjärrtransporterade finpartiklarna försämrade luftkvaliteten över ett stort område i Finland. Mängden finpartiklar i luften i huvudstadsregionen har minskat och koncentrationerna är enligt HRM:s mätningar återigen på en normal nivå. Luftkvaliteten är idag, fredagen den 28 februari, god eller tillfredsställande i huvudstadsregionen och övriga Nyland.
Finpartikelkoncentrationerna var ovanligt höga
Fjärrtransporten orsakade de högsta finpartikelhalterna tisdagen den 25 februari, då dygnsmedelvärdet var cirka 40 mikrogram per kubikmeter luft (µg/m³) i huvudstadsregionen. Koncentrationen var cirka 7 gånger högre än den normala nivån.
Världshälsoorganisationens (WHO) dygnsriktvärdesnivån (15 µg/m³) överskreds på grund av fjärrtransporten under fem dagar mellan den 22 och 26 februari. Överskridanden av WHO:s riktvärdesnivån förekommer årligen i huvudstadsregionen, men denna vecka var koncentrationerna ovanligt höga.
Fjärrtransport av finpartiklar har senast orsakat högre dygnskoncentrationer i huvudstadsregionen sommaren 2010. Då transporterades skogsbrandrök från Östeuropa till huvudstadsregionen och dygnskoncentrationen var över 50 µg/m³.
På lång sikt har finpartikelhalterna minskat avsevärt
Årskoncentrationerna av finpartiklar har ungefär halverats under 2000-talet i huvudstadsregionen. Den främsta orsaken till detta är EU-omfattande utsläppsminskningar från vanliga utsläppskällor som energiproduktion, industri och trafik. Höga finpartikelhalter orsakade av fjärrtransport mättes betydligt oftare under 2000-talets första decennium, särskilt på grund av skogsbränder och förbränning av växtrester på åkrarna, men även från andra utsläppskällor.
Gatudammsäsongen närmar sig
Även om fjärrtransportsituationen är över kan luftkvaliteten i huvudstadsregionen försämras under de kommande dagarna på grund av gatudamm som stiger upp i luften när vägbanorna torkar. Under soliga och torra dagar finns det mycket gatudamm i luften. Smältvatten och regn fuktar däremot vägbanorna, vilket minskar dammigheten.
Mer information:
Luftkvaliteten nu i huvudstadsregionen: Luftkvalitet - HRM
Luftkvaliteten i övriga Nyland: Luftkvaliteten Nyland - HRM
Information om hälsoskador av finpartiklar: Luftföroreningarnas hälsoskador - HRM
Utvecklingen av luftföroreningshalter: Trender i luftföroreningshalter - HRM

Dygnsmedelvärden av koncentrationen av finpartiklar (PM2,5) vid HRM:s mätstation i Berghäll, Helsingfors, 1.1.1999-26.2.2025. Bilden visar WHO:s dygnsriktvärdesnivån (15 µg/m³) och informationsgränsen enligt det nya luftkvalitetsdirektivet (50 µg/m³), som träder i kraft i slutet av 2026. Partiklar som fjärrtransporterats från skogsbränder, svedjebruk och andra utsläppskällor i Östeuropa orsakade höga koncentrationer åren 2002, 2006, 2008 och 2010. Det högsta dygnsmedelvärdet berodde på lokala nyårsfyrverkerier i Berghäll (1.1.2003). Bild: HSY