Avgashalterna har halverats i Grankulla under 15 år

Nyheter 29.04.2024, 10:39
HRM:s mätstation för luftkvalitet och den passiva insamlaren ligger i centrala Grankulla vid Tunnelvägen.

Förra året undersökte vi hur trafikavgaserna och gatudammet påverkar luftkvaliteten i Grankulla centrum. Enligt våra mätningar har utsläppen av avgaser minskat, men gatudammet fortsätter att försämra luftkvaliteten under våren. Luftkvaliteten i Grankulla uppmättes för första gången år 2007.

I centrum av Grankulla har avgashalterna sjunkit

I mitten av Grankulla har man i drygt 15 år följt kvävedioxidhalterna från avgaser med en passivinsamlingsmetod. Under denna period har kvävedioxidhalten halverats i mätpunkten vid Tunnelvägen. Avgashalterna i centrala Grankulla, dvs. kvävedioxidhalterna, har sjunkit till Världshälsoorganisationens (WHO) årsriktvärdesnivå. WHO:s årsriktvärde överskrids fortfarande i stor utsträckning i huvudstadsregionens livligt trafikerade miljöer.

- År 2007 var kvävedioxidhalten från avgaserna 23 mikrogram per kubikmeter, medan koncentrationen i fjol bara var 10 mikrogram per kubikmeter. Förnyelsen av bilbeståndet samt teknikerna för minskning och rening av utsläpp har bidragit till en minskning av koncentrationerna, säger Saija Korhonen, som är luftvårdsexpert i HRM.

Samtidigt som olägenheterna för luftkvaliteten som orsakas av trafikens avgaser har minskat har också trafikvolymen minskat något i centrala Grankulla.

Gatudammet fortsätter att försämra luftkvaliteten under våren

I Grankulla följde man förra året också upp halterna av gatudamm. År 2023 var den årliga koncentrationen av inandningsbara partiklar i luften 12 mikrogram per kubikmeter i Grankulla centrum. Under de senaste fyra åren har koncentrationen av inandningsbara partiklar sjunkit med 5 mikrogram per kubikmeter.

- Även om årshalten av inandningsbara partiklar har sjunkit har antalet dammiga dagar legat kvar på samma nivå. År 2018 fanns det 11 dammiga dagar och år 2023 var antalet dammiga dagar 12. Det fanns gatudamm i luften, särskilt under torra vårdagar, säger Korhonen.

Tidpunkten och intensiteten av vårens gatudammperiod varierar från år till år beroende på väderförhållanden. Gatudammet består huvudsakligen av finmalen asfalt och sandningsmaterial. I synnerhet dubbdäcken förbrukar asfalt och producerar därigenom gatudamm. Dammkoncentrationerna kan begränsas genom effektiv vårrengöring av gator och dammbevattning.

Kvavedioxid_2023.png
Halterna av kvävedioxid från avgaser vid HRM:s mätstationer för luftkvalitet 2004–2023.
grankulla.png
Halterna av kvävedioxid från avgaser enligt den riktgivande passivinsamlingsmetoden i Grankulla centrum 2007–2023.

 

I Grankulla har luftkvaliteten övervakats med en mätstation förra gången år 2018 och med en riktgivande passivinsamlingsmetod redan sedan år 2007. Mer information om olika mätmetoder: Hur mäts luftkvaliteten? 

Vi publicerar en rapport om luftkvaliteten i huvudstadsregionen 2023 i juni 2024. Luftkvaliteten i huvudstadsregionen och i övriga Nyland kan följas i realtid från hsy.fi/sv/luftkvalitet.

Information om luftföroreningar

  • Kväveoxider i andningsluften härrör från trafikens utsläpp, särskilt från dieselbilar och tunga fordon. Av kväveoxiderna orsakar kvävedioxid de mest skadliga hälsoeffekterna. Höga halter av kvävedioxid krymper luftrörer och ökar respiratoriska symtom, särskilt hos barn och astmatiker.

  • Inandningsbara partiklar består mestadels av gatudamm, som virvlas upp i luften med trafiken och som kan skada hälsan. Ökade nivåer av gatudamm minskar välbefinnandet särskilt hos andningssjuka.

 

För mer information:

 

Uppdaterad: 29.04.2024 10:48
Ämnen:
Luftkvalitet och klimat
,
Luftkvalitet
,