Vedeldad bastuugn

Bild: Östra Finlands universitet

Det är trevligt att bada bastu och det har många hälsofördelar. På den här sidan får du tips om hur du värmer upp din vedeldade bastu med lägsta möjliga utsläpp. Se även tipsen för anskaffning och förvaring av ved.

Med dessa tips badar du bastu med mindre utsläpp:

  • Ta ut gammal aska från eldstaden. Töm askan på ett brandsäkert sätt i en metallbehållare med lock el.dyl.
  • Tänd snabbt. Använd små och torr ved så att den tänds snabbt. Det uppstår alltid rikligt med utsläpp i tändningsfasen, men utsläppen minskar när förbränningen kommer i gång ordentligt. Ju kortare tändningsfas, desto lägre utsläpp.
  • Bränn torr ved. (se tipsen om hur du känner igen torr ved)
  • Bränn inte skräp. Inga mjölkburkar, korvförpackningar eller annat skräp.
  • Elda i flera satser. Fyll inte eldstaden helt. Börja uppvärmningen med småved och öka storleken mot slutet. Lägg till mer ved först när lågan avtar.
  • En bra förbränning kräver tillräckligt med luft. Justera luften enligt bruksanvisningen för bastuugnen.
  • Ta hand om en regelbunden sotning. För att säkerställa brandsäkerheten måste eldstäderna i permanenta bostäder sotas en gång om året, i sommarstugor vart tredje år. Du hittar kontaktuppgifterna till sotare som är verksamma i ditt område på sotarnas webbplats: www.nuohoojat.fi (på finska).
  • Genom att observera rökens färg kan du lära dig att använda din bastuugn skickligt. Om röken är mörk eller brun, är utsläppen stora. När röken är färglös, avger förbränningen mindre utsläpp. Med hjälp av bruksanvisningen för din bastuugn och dessa tips kan du försöka få röken att bli ljusare.

Uppvärmningen av vedeldade bastuugnar försämrar luftkvaliteten

Användningen av vedeldade bastuugnar och andra eldstäder försämrar luftkvaliteten i tätbebyggda småhusområden. Vedeldning ger alltid upphov till utsläpp av finpartiklar och PAH-föreningar som är skadliga för hälsan, samt utsläpp av svart kol som påskyndar klimatförändringarna. Dålig förbränning orsakar flera gånger mer utsläpp. Du kan alltså påverka mängden utsläpp med dina egna förbränningsmetoder.

Bastuugnen är en av de eldstäder som har mest utsläpp. Ungefär hälften av Finlands finpartikelutsläpp kommer från vedeldning i hushållen, och av dessa utsläpp är bastuugnarnas andel betydande.

Vedeldningen kommer dock inte att förbjudas eller begränsas. I det nya nationella luftvårdsprogrammet nämns inga förbud, istället försöker man minska utsläppen med hjälp av kommunikation, rådgivning och teknik.

 

 

Det är skillnad på utsläppen från bastuugnar – var kan jag få tag på en bastuugn med låga utsläpp?

Det finns stora skillnader i utsläppen från olika bastuugnar. Den största faktorn som påverkar utsläppen i bastuugnar är införseln av förbränningsluft i eldstaden. Primärluft är luft som matas in i elden underifrån. Förutom primärluft kräver en bra förbränningsprocess sekundärluft som matas in i elden ovanifrån. I KIUAS2-projektets slutrapport (på finska) hittar du den senaste forskningen om utsläpp från vedeldad bastuugn och information om val av vedeldad bastuugn.

Vanligtvis har en ny CE-märkt bastuugn lägre utsläpp än en gammal. Det är dock möjligt att utveckla de bastuugnar som finns på marknaden så att de avger mycket lägre utsläpp än för nu.

Det är också bra att vara medveten om att utsläppen från en och samma bastuugn kan variera stort beroende på förbränningsmetoderna. Utsläppen minskar avsevärt när du lär dig att tända din bastuugn korrekt.

KIUAS-projektet undersökte utsläppen från bastuugnarna

I KIUAS-projektet (Bastuugnarnas utsläpp och minskningen av dem) mättes utsläppen från de vanligare vedeldade bastuugnarna. Att minska utsläppen från bastuugnar har en speciell betydelse, eftersom utsläppen från dem är klart högre än från andra eldstäder. Projektresultaten används för att i samarbete med bastuugnarnas tillverkare utveckla bastuugnar med lägre utsläpp.

Forskningsresultaten från KIUAS-projektet finns på webbplatsen för Östra Finlands universitet. I projektet deltog Östra Finlands universitet, HRM, Finlands miljöcentral, miljöministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, samt Helsingfors stad, Kuopio stad och Åbo stad.

 

 

Videon om hur du badar bastu med mindre utsläpp:

(På finska med engelsk textning)