Vedeldningens hälso- och klimatpåverkan
Användningen av eldstäder orsakar rök, det vill säga utsläpp i luften. Skadliga utsläpp uppkommer särskilt om man bränner avfall eller vått trä. Utsläppen av dålig förbränning är flera gånger högre än en skicklig förbränning av torrt trä i en bra eldstad. Utsläppen innehåller bl.a. partiklar, kolmonoxid, kolväten och svart kol, samt polycykliska aromatiska föreningar såsom benso(a)pyren. Dessa är skadliga för hälsan och minskar även trivseln. Dessutom är svart kol en förorening som accelererar klimatförändringen. Särskilt på nordliga breddgrader färdas dess utsläpp till glaciärerna och påskyndar deras smältning.
Det är inte hälsosamt att andas rök
Finpartiklarna är den största miljöhälsorisken och de orsakar årligen uppskattningsvis 1600–1800 förtida dödsfall i Finland. Man uppskattar att vedeldningen utgör 13 procent av dessa. I huvudstadsregionen kommer ungefär en fjärdedel av de förbränningsbaserade finpartikelutsläppen från småskalig vedeldning. Av dessa kommer ungefär hälften från spisar och mindre än hälften från vedeldade bastuugnar.
Finpartiklarna ökar symtomen i andningsvägarna och hjärtat, och en långvarig exponering ökar sjukligheten och dödligheten. Benso(a)pyren är cancerframkallande, det vill säga det ökar risken för cancer. Barn, astmatiker i alla åldrar samt äldre med kranskärlssjukdom och KOL är särskilt känsliga befolkningsgrupper. Institutet för hälsa och välfärd (THL) uppskattar att småskalig vedeldning årligen orsakar cirka 250 förtida dödsfall i Finland.
Sotutsläppen bidrar till att isen smälter
Dålig vedeldning har även negativa effekter på klimatet. Vid dålig vedeldning uppstår svart kol, det vill säga sot, som förs från Finlands breddgrader till de arktiska områdena och påskyndar issmältningen.
Om grannens rök stör
Om röken som väller ut ur grannens skorsten stör, lönar det sig att först prata med ifrågavarande granne. Han/hon har kanske inte tänkt på att röken stör andra. Om en diskussion inte hjälper, kontakta miljö- eller hälsoskyddsmyndigheten i din kommun. De ger råd och utreder vid behov om röken stör trivseln eller utgör en sanitär olägenhet i området.
Vid bedömningen av olägenhet beaktas hur ofta och hur länge det förekommer störande rök, samt hur kraftig rök det handlar om. I praktiken minskar rök trivseln redan innan den utgör en klar hälsorisk.