Vedeldning med låga utsläpp
Trä är förnybar energi, men vedeldning orsakar ändå skadliga utsläpp. Men var och en kan själv påverka hur rent veden brinner. Det viktigaste är att du bara bränner torr ved – alltså inte skräp eller något annat.
Användningen av eldstäder orsakar utsläpp i luften. Utsläppen är höga vid dålig förbränning, alltså om man bränner avfall eller fuktigt trä. Då bolmar en stor mängd partiklar, kolmonoxid och kolväten från skorstenen ut i luften. Dessa är skadliga för människors hälsa och minskar även trivseln. Dålig vedeldning ger svart kol, dvs. sot, som förs från Finlands breddgrader till de arktiska områdena och påskyndar issmältningen.
Men var och en kan själv påverka hur rent veden brinner. Allt beror på vedens kvalitet och hur torr den är. Även en gammal eldstad kan användas skickligt och därmed minska mängden föroreningar som bildas.
Förbränningen av papp och papper ger en stor mängd aska och sot. Energinyttan blir också liten. Återvinningsbart material bör återvinnas för industriella behov.
Så här undviker du nackdelarna med att bränna ved:
- Använd torr och ren ved.
- Bränn inte sopor eller återvinningsbart material.
- Undvik pyreldning.
- Lär dig hur vädret påverkar rökbeteendet.
- Rök inte dina grannar.
Använd eldstaden skickligt
Sträva efter färglös rök med låga utsläpp. Följ bruksanvisningen för din eldstad. Om det inte finns någon, lyckas du med dessa anvisningar.
-
1
Se till att draget är tillräckligt
Innan du tänder är det bra att kontrollera till exempel med en tändsticka att draget är tillräckligt.
Allt är bra om röken från tändstickan glatt svävar in i rökkanalen. I annat fall kontrollera om det kommer tillräckligt med ersättningsluft in i rummet eller om köksfläkten eller centraldammsugaren är påslagen. Om det fortfarande inte finns tillräckligt drag, värm rökkanalen med en varmluftsfläkt, till exempel. Det lönar sig inte att tända om det inte finns något drag.
Se till att eldstaden får tillräckligt med luft för förbränning. Öppna ventilationsfönstret eller justera den mekaniska ventilationen.
-
2
Tänd uppifrån
Det bästa sättet att tända en värmelagrande eldstad är huvudsakligen att tända den uppifrån. När man tänder en bastuugn är det viktigt att tända veden snabbt. Kontrollera dock i bruksanvisningen för din eldstad hur du använder eldstaden korrekt. Se våra tips för tändning uppifrån här.
-
3
Justera draget under förbränning
Håll skorstensspjället öppet. Om draget är för starkt, justera draget hellre genom att dra för eldstadens luftluckor än att stänga spjället. Se också till att det kommer tillräckligt med ersättningsluft in i rummet, till exempel genom att öppna ett fönster eller justera ventilationen.
Lägg vid behov till en ny omgång ved ovanpå glöden så att veden antänds ordentligt och snabbt. Använd större ved i den andra omgången om det är möjligt.
Den sista glöden brinner långsamt, eftersom de gasformiga ämnena har brunnit ut och resten är kolförbränning. Förbränningen kan påskyndas, till exempel genom att stänga luckorna för lufttillförsel och rikta så mycket förbränningsluft genom gallret som möjligt.
När glöden nästan har brunnit ut och några lågor inte längre syns, stäng luftinförseln och minska öppningen på skorstensspjället. Stäng spjället helt först när det inte finns glödande kol i eldstaden. De släpper fortfarande ut kolmonoxid, som är en osynlig giftig gas.
-
4
Värm inte för mycket
Att värma eldstaden för mycket kan i värsta fall skada dess strukturer. I en öppen spis i täljsten kan man exempelvis bränna högst 10 kg ved per ett ton av eldstadens vikt åt gången. För andra eldstäder kan mängden vara mindre. Bränn hellre små travar ved.
-
5
Bränn inte papp
Allt som brinner är inte lämpligt att bränna i en eldstad. Att bränna sopor skadar eldstaden och producerar mycket rök och hälsoskadliga föreningar.
Förbränningen av papp och papper ger en stor mängd aska och sot, vilket täpper till rökkanalerna. Förbränning av plast och annat avfall producerar giftiga partiklar och gaser vid låg förbränningstemperatur i en eldstad hemma. Trä eller spånskiva som är våt, målad, impregnerad eller innehåller andra skadliga ämnen är inte heller lämplig att brännas.
Bestämmelser om avfallshantering och miljö förbjuder förbränning av sopor i eldstäder eller på öppen eld. Allt återvinningsbart material bör alltså återvinnas för industriella behov.
Mjölkförpackningar, papp och papper hör därför till återvinningen, inte att brännas i egen eldstad.