Avfallshantering vid fritidsbostad

En rabatt på gården till den transplanterade trädgårdstomten.

En bra avfallshantering vid fritidsbostaden gör miljön mera trivsam. Vi erbjuder innehavare av fritidsbostäder i huvudstadsregionen olika servicealternativ för skötsel av avfallshanteringen både på fastlandet och i skärgården. Beställ avfallshanteringen från oss åtminstone för blandavfallet samt för eventuella slamavskiljare och slutna samlingsbrunnar.

Du kan ansluta dig till avfallshanteringen genom att:

  • beställa tjänsten direkt till din fastighet, även i skärgården. 
  • avtala om användning av ett gemensamt avfallskärl med en granne, ett väglag eller en annan liknande förening
  • ansluta dig till en båthamns avfallstjänst
  • avtala om användning av HRM:s lokala insamlingspunkt.

Enligt avfallslagen ska varje fastighet som används för stadigvarande boende och fritidsboende anslutas till den organiserade avfallstransporten. Avfallslagen förpliktigar fritidsbostäder att ansluta sig till avfallshanteringen, även om mängden avfall som genereras av fastigheten är liten. Du kan också beställa från oss tömning av slamavskiljare och slutna samlingsbrunnar. Vi ansvarar för insamling och transport av avfall som uppkommer från boende i huvudstadsregionen och i Kyrkslätt.

Beställning av avfallstjänst

Om din fritidsbostad ligger i huvudstadsregionen, beställ blandavfallshanteringen från oss samt eventuell tömning av slamavskiljare och slutna samlingsbrunnar genom att kontakta vår kundtjänst. Meddela oss också om du använder en småbåtshamns, klubbs eller förenings sopkärl.

Om du vill kan du också komma överens med oss om tömningen av andra avfallsslag.

Du kan hyra ett sopkärl av oss eller köpa ett eget kärl. Ett blandavfallskärl som används av en fritidsbostad är vanligtvis 140 eller 240 liter.

Du kan komma överens om användningen av ett gemensamt blandavfallskärl med dina närmaste grannar, så länge du också meddelar oss om det. Vi rekommenderar ett 660 liters avfallskärl som gemensamt kärl för flera fastigheter. Kom vid behov överens om avfallskärlets placering med markägaren. Du får mer information om markägaren från Lantmäteriverket.

Läs mer om användningen av ett gemensamt avfallskärl och fyll i det elektroniska formuläret för användningen av ett gemensamt avfallskärl.

Lokala blandavfallspunkter

Blandavfallspunkterna finns i Porkkala och Långvik i Kyrkslätt och vid alla Sortti-stationer i huvudstadsregionen. Blandavfallspunkten är endast avsedd för hushållens dagliga blandavfall. För annat avfall som förts till Sortti-stationer, såsom möbler, debiterar vi enligt prislistan. Du kan ringa vår kundtjänst och avtala om att bli årsavgiftskund i den lokala blandavfallspunkten. Kundtjänsten skickar dig en bekräftelse på beställningen.

Observera att när du använder Sortti-stationens lokala blandavfallspunkt, behöver du ett årsavgiftskort. Du får kortet vid Sortti-stationen genom att visa upp ett identitetsbevis. Vi utfärdar kortet till den person, med vilkas uppgifter avfallsavtalet har ingåtts.

De lokala blandavfallspunkterna är avsedda för hushållens dagliga blandavfall. Till blandavfallspunkterna får du inte föra farligt avfall eller avfall som på grund av sin storlek, sin exceptionella natur eller mängd inte lämpar sig för att föras till insamlingen av blandavfall. Sortti-stationerna utgör ett undantag, där vi även tar emot andra avfallsslag. Vänligen transportera ditt avfall till mottagningspunkterna så att det är ändamålsenligt sorterat och förpackat.

Placering av avfallspunkten

Placera avfallskärlet på en jämn grund som tål slitage. Observera att tömningsstället ska vara permanent. Sopbilen ska obehindrat nå avfallskärlet på ett avstånd av högst tio meter.

En del fritidsbostäder finns på platser som inte kan nås med en sopbil. Vägen som leder till fastigheten är inte nödvändigtvis tillräckligt bärande för en sopbil som väger upp till 26 ton eller så finns det inte någon vägförbindelse alls. Då ska fritidsbostadens avfallskärl placeras så att sopbilen inte alls behöver köra till fritidsbostadens väg eller gård. När du väljer placeringsställe lönar det sig också att fundera på om det nära kärlet finns en tillräckligt stor vändplats för sopbilen.

Fritidsbostad som är i sommarbruk

Du kan ingå ett säsongsavtal med oss, om din fritidsbostad endast används sommartid. Ett säsongsavtal innebär att tömningen av blandavfall är ikraft under sommaren åtminstone under veckorna 18–40. För vintern kan vi komma överens om ett glesare tömningsintervall eller helt avbryta tömningen. Vid behov kan du beställa extra tömningar från vår kundtjänst.

Kom ihåg att det inte är tillåtet att på egen hand göra sig av med avfall genom att bränna upp det. I en lämplig eldstad får du bränna torra kvistar och grenar samt rent, torrt, oimpregnerat och omålat virke. Det är förbjudet att bränna plastavfall. Även öppen bränning av avfall är förbjudet.

Det finns ingen körförbindelse till min fritidsbostad

Alla fritidsbostäder på fastlandet har inte nödvändigtvis körförbindelse eller så bär den väg som leder till fastigheten inte en sopbils tyngd. Då kan du ansluta dig som användare av HRM:s lokala blandavfallspunkt. Du kan också ordna insamlingen av avfall så att du med dina närmaste grannar och HRM ingår ett avtal om användningen av ett gemensamt avfallskärl. Det är också möjligt att använda ett blandavfallskärl i en småbåtshamn, om du har en båtplats i vilken ingår användningen av blandavfallskärlet.

Min fritidsbostad är på en holme

I skärgården kan avfallshanteringen ordnas på flera olika sätt. Du kan placera avfallskärlet på fastlandet, utnyttja en avfallsinsamlingspunkt i båthamnen eller använda lokala insamlingspunkter för blandavfall. Du kan också beställa avfallstransport till skärgården så att ditt avfallskärl töms direkt från bryggan.

Helsingfors stads affärsverk Stara hanterar avfallstransporter som sker sjövägen från skärgårdsfastigheter. Du kan beställa flerfackskärlet och all avfallstömning i skärgården hos Staras kundtjänst, tfn 09 310 70707 (öppet må–fr kl. 8.30–15.30).

Servicealternativen hittar du på prislistan för avfallshantering.

Blandavfallskärl på fastlandet

Du kan ordna ett eget blandavfallskärl eller med dina närmaste grannar ett gemensamt blandavfallskärl på fastlandet. Placera blandavfallskärlet på fastlandet på så sätt att sopbilens chaufför kan tömma kärlet. Avfallskärlet ska placeras på en plats där en sopbil på nästan 26 ton kan köra och vända.

Placera avfallskärlet på ett jämnt underlag så att chauffören lätt kan flytta på avfallskärlet. Skaffa ett tillstånd av markägaren innan du placerar avfallskärlet på fastlandet. Du får mer information om markägaren från Lantmäteriverket.

Användning av avfallsinsamlingspunkt i småbåtshamn

Du kan föra blandavfallet från din fritidsbostad i skärgården till blandavfallskärlet i småbåtshamnen, om din båtplatsavgift inkluderar användning av blandavfallskärlet.

Meddela oss om att du har anslutit dig som användare av en avfallspunkt i båthamnen, så kan vi ansluta din fritidsbostad till den organiserade avfallshanteringen. Kontakta oss också om du har beställt direkt avhämtning av avfallet från din holme.

Användning av en lokal blandavfallspunkt

Om det inte finns någon väganslutning till din fritidsbostad kan du ansluta dig som användare av en lokal blandavfallspunkt. De finns i Porkkala och Långvik i Kyrkslätt, samt vid alla Sortti-stationer i huvudstadsregionen. 

Det är inte tillåtet att på egen hand göra sig av med avfall genom att bränna upp det. I en lämplig eldstad får du bränna torra kvistar och grenar samt rent, torrt, oimpregnerat och omålat virke. Det är förbjudet att bränna plastavfall. Även öppen bränning av avfall är förbjudet.

Avfallshantering för obebodd fritidsbostad

Om din fritidsbostad är beboelig, men står obebodd, kan vi vid behov avbryta avfallshanteringen.

Observera att du måste ansöka om undantagstillstånd för ett avbrott som varar längre än 12 månader eller för det tredje på varandra följande avbrottet. Undantagstillstånd beviljas för högst tre år. Enligt avfallslagen ska alla bostadsfastigheter anslutas till en organiserad avfallshantering.

Avfallshantering för obeboelig fritidsbostad

Om din fritidsbostad är obeboelig, kan du ansöka om ett längre tids, mer än 12 månaders avbrott för avfallstransporten. Bifoga då till ansökan om undantagstillstånd en tillförlitlig utredning med bilder, om att bostaden är obeboelig.

Kom ihåg att meddela din kommuns byggnadsövervakning om din fritidsbostad har rivits.