Näin teet klapit itse
Polttopuiden tekemistä omista rangoista puoltaa moni asia. Polttopuurankojen hakkuu ja klapien pilkkominen ovat harrastus, josta voi saada mielekästä tekemistä, ilmaista liikuntaa ja metsähoidollista hyötyä samaan aikaan.
Vastakaadettu puu tarvitsee riittävän kuivatuksen
Tuoreessa, vastakaadetussa puussa on vettä noin puolet. Tämä tarkoittaakin sitä, että puu pitää kuivattaa, ennen kuin sitä voi polttaa. Hyvissä olosuhteissa puu voi kuivua ulkona yhden kevään ja kesän aikana polttokuivaksi. Jos kesällä ei ole ollut riittävän lämmintä ja kuivaa, tarvitaan yleensä kahden kesän ulkokuivaus, jolloin puhutaan ylivuotisesta puusta.
Kuivumisen kannalta polttopuiden säilytysolosuhteet ovat avainasemassa. Ehdottomasti paras säilytyspaikka polttopuille on tuulettuva puuvaja. Se suojaa puita sateelta ja pitää ne kuivina. Hyvässä puuvajassa ilma kiertää lattian, seinien ja katon raoista. Jos polttopuut peittelee hyvin tiiviisti, kosteus pääsee tiivistymään ja puut voivat homehtua.
Ohjeita, kuinka voit tehdä polttopuut itse
- Polttopuiden tekoa varten rangat on parasta kaataa talvella tai alkukeväästä, hyvissä ajoin ennen lehtien puhkeamista. Tällöin rungoissa on nestevirtauksen puuttuessa vähiten kosteutta. Vastakaadetussa puussa on vettä noin puolet. Rangat kannattaa pilkkoa pian kaatamisen jälkeen. Pilkottaessa paljastuu paljon kuoretonta pinta-alaa, josta kosteus haihtuu. Jäässä olevaa, tuoretta puuta on myös helpoin pilkkoa.
- Pinoa pilkkeet ilmavasti aluspuiden tai esimerkiksi kuormalavojen päälle. Tee pino tuuliseen ja aurinkoiseen paikkaan siten, että ilma pääsee kiertämään pinon joka puolelta. Keväällä ilman kosteus on keskimäärin matalimmillaan. Peittele pino päältä.
- Säilytä polttopuita kuivassa ja ilmavassa varastossa. Ilman pitäisi tuulettaa puita kunnolla seinien, alapohjan ja katon kautta. Puut kannattaa tuoda sisään puuvajaan viimeistään juhannuksen aikoihin, jolloin ilmankosteus keskimäärin alkaa kasvaa. Puuta ei paloriskin takia saa missään olosuhteissa kuivata eikä varastoida räystään suojassa (Pelastuslaki 9§).
- Tuo puut sisälle 1–2 vuorokautta ennen käyttöä, jotta puun ulkopinta ehtii lämmitä. Kylmästä ilmasta sisään tuodun polttopuun pintaan tiivistyy kosteutta sisäilmasta. Lämpötilan tasaantuessa myös tiivistynyt kosteus tasaantuu. Polttopuut on sijoitettava siten, ettei syttymisvaaraa ole.