Kompostointi kiinteistöillä
Kompostointi on luonteva osa pientalon jätehuoltoa pääkaupunkiseudulla. Voit kompostoida puutarha-, elintarvike- ja käymäläjätettä. Elintarvike- ja käymäläjätteen kompostoinnista on tehtävä kompostointi-ilmoitus. Kaipaatko neuvoja kompostointiin? Tutustu kompostointioppaaseemme tai tule kurssille!
Kompostointi-ilmoitus
Olethan tehnyt kompostointi-ilmoituksen?
Biojätteen kompostoinnista täytyy tehdä HSY:lle jätelain mukainen kompostointi-ilmoitus. Tämä koskee kaikkia HSY:n järjestämän jätehuollon piiriin kuuluvia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan kiinteistöjä, siirtolapuutarhoja ja pienvenesatamia.
Tarvitset ilmoitukseen kiinteistösi jätepalvelutunnuksen, jonka löydät jätelaskustasi tai jätehuollon asiointipalvelusta (huom. vahva tunnistautuminen) palvelun "yhteenveto" -sivulta.
Tee kompostointi-ilmoitus,
Aloittaessasi bio- tai käymäläjätteen kompostoinnin sinun tulee tehdä kompostointi-ilmoitus.
- Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta.
- Ilmoitusvelvollisuus on kiinteistökohtainen, eikä yksittäisen asunnon kompostointia tarvitse ilmoittaa, jos kiinteistöllä on muutoin järjestetty biojätteen erilliskeräys. Yksittäinen kompostoiva asukas voi kuitenkin halutessaan rekisteröidä kompostorinsa olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.
Tee kompostointi-ilmoitus,
Kompostorin valinta
Elintarvikejätteen kompostointiin tarvitset haittaeläimiltä suojatun, hyvin ilmastoidun kompostisäiliön. Kompostorin tulee olla riittävän tilava, jotta biojätteet ehtivät kompostoitua ennen kompostorin täyttymistä.
Tätä suuntaa antavaa kompostorin mitoitustaulukko voit hyödyntää laitetta hankittaessa:
Asukasmäärä | Kompostorin tilavuus, litraa |
2-5 | 105-250 |
6-9 | 250-400 |
10-24 | 400-1000 |
25-49 | 1000-1500 |
Bokashi on pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella hyväksytty tapa käsitellä biojäte, mutta fermentointi on esikäsittelyä ja fermentoitu massa on jälkikompostoitava haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa tai säiliössä.
Maatumatonta keskeneräistä kompostia tai bokashia ei saa haudata tai levittää maahan eikä avokompostoida.
Puutarhajätettä voit kompostoida siistissä, hoidetussa avokompostissa, esimerkiksi kehikossa. Älä laita puutarhajätteen kompostiin esimerkiksi omenoita tai muuta, mikä houkuttelee haittaeläimiä.
Tutustu HSY:n kompostointiohjeeseen
Komposti on sijoitettava ja hoidettava niin, ettei siitä aiheudu haittaa terveydelle tai ympäristölle.
Huomioi naapurit kompostorin paikkaa valitessasi. Pyri sijoittamaan komposti vähintään viiden metrin päähän naapuritontin rajasta, ja aina kauas tuuletusikkunoista.
HSY:n kompostointiohje,
Kompostointia koskevat määräyksetKompostointikurssit ja -infot
Järjestämme avoimia kompostointikursseja ja -infoja yhteistyökumppaniemme kanssa. Noin kahden tunnin leppoisalla ja käytännönläheisellä kurssilla opit elintarvike- ja puutarhajätteen kompostoinnin perusteet. Tunnin pituisessa kompostointi-infossa saat tietoa tiiviimmässä paketissa erityisesti elintarvikejätteen kompostoinnista. Verkkotilaisuuksiin on helppo osallistua vaikka kotisohvalta!
Vielä ehdit kuulemaan ja kysymään kompostoinnista ja biojätteen lajittelusta! Järjestämme seuraavat tilaisuudet ensi keväänä.
Ti 19.11.klo 18-19 Biojätteen lajittelu ja kompostointi-info
Tule kuulemaan ja kysymään biojätteestä ja kompostoinnista
Pitäjänmäen kirjaston monitoimisali, Jousipolku 1, Helsinki
Kokoa oma ryhmä ja tilaa neuvontaa
Tarjoamme maksutonta kompostointineuvontaa pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella esimerkiksi taloyhtiöille sekä omakoti- ja muille yhdistyksille. Neuvontatilaisuus tai -kurssi voidaan järjestää myös ulkona tai etäyhteyksin.
Kokoa vähintään kymmenen hengen ryhmä, järjestä tila ja ota yhteyttä Ympäristökoulu Polkuun. Tee kurssitilaus viimeistään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa.
Kurssitilaus,
Kompostineuvontamme toteuttaa Ympäristökoulu Polku(Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy)
Kompostointiopas
Kompostointiopas on kattava tietopaketti kompostoinnin aloittamisesta ja hyvästä hoidosta asuinkiinteistössä.
Kompostointiopas,
Kimppakompostointi
Voit sopia lähellä asuvien naapureidesi kanssa yhteisen kompostorin käytöstä. Yhteiskäyttö on oiva tapa kompostoida biojätettä, jos sitä syntyy kiinteistölläsi vähän.
- Kompostorin yhteiskäytöstä sopivat käyttäjät keskenään.
- Vastuuhenkilöksi määrittyy se, jonka pihaan kompostori tulee.
- Vastuuhenkilö toimii yhteyshenkilönä HSY:n suuntaan ja tekee HSY:lle yhteisen kompostointi-ilmoituksen, jossa on osallistuvien kiinteistöjen jätepalvelutunnukset. Vastuuhenkilön tulee tehdä kompostointi-ilmoitus kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta.
Kompostointi vapaa-ajan asunnolla
Jos kompostoit vapaa-ajan asunnollasi syntyvän biojätteen, sinun pitää tehdä kompostointi-ilmoitus.
Jos kompostoit voit halutessasi pidentää sekajäteastian tyhjennysvälin jopa kuuteentoista viikkoon. Voit hakea pidempää tyhjennysväliä poikkeamislupahakemuksella, jos kompostoit biojätteen ja kierrätät muut jätteet ahkerasti.
Lisäksi voit tarvittaessa tilata meiltä ylimääräisiä tyhjennyksiä, jos vapaa-ajan asuntosi käyttöaste vaihtelee vuoden aikana.
Huomaathan, että voit tehdä kesäkäytössä olevalle vapaa-ajan kiinteistölle jätekuljetusten kausisopimuksen, joka on voimassa vain kesäkauden eli viikot 18−40. Kausisopimusta ei tarvitse erikseen keskeyttää eikä kauden päätyttyä tarvitse hakea poikkeamista jätehuoltomääräyksistä.