Jätehuoltomääräykset
Jätehuoltomääräykset määrittelevät alueelliset velvoitteet mm. jätteiden lajitteluun, keräämiseen ja kuljettamiseen sekä roskaantumisen ehkäisemiseen.
Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset,
HSY vastaa Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan ja sopimuksen mukaan Kirkkonummen kunnallisista jätehuollon tehtävistä. Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset velvoittavat kiinteistöjen haltijoita, kuntalaisia ja osittain myös muita toimijoita tällä alueella.
Jätehuoltomääräykset tarkentavat jätelakia ja jäteasetusta sovittaen niiden asettamat velvoitteet kunnan toimintaympäristöön. Päämääränä ovat viihtyisät ja puhtaat asuin- ja työympäristöt.
Jätelainsäädäntöön tehtiin tehtiin laajoja muutoksia vuonna 2021. HSY päivitti jätehuoltomääräyksensä lakimuutosten perusteella, ja uudet määräykset tulivat voimaan 1.11.2022.
Keskeiset muutokset jätehuoltomääräyksiin
- Biojätteen lajittelu koskee kaikenkokoisia, myös 1–4 asunnon kiinteistöjä. Muutokset tulevat voimaan porrastetusti: Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi 1.7.2023, Vantaa 1.1.2024, ja Helsinki 1.7.2024.
Biojäte 1–4 asunnon kiinteistöllä,
- Kompostointi omalla kompostorilla on vaihtoehto biojätteen erilliskeräykselle ja se edellyttää ilmoituksen tekemistä jätehuoltoviranomaiselle eli HSY:lle. Ilmoitusvelvollisuus ei koske pelkän puutarhajätteen kompostointia.
Kompostointi kiinteistöillä,
Tee kompostointi-ilmoitus,
- Biojätteen erilliskeräysvelvoite ei koske vapaa-ajan kiinteistöjä. Ainoastaan jos vapaa-ajan kiinteistöillä kompostoidaan elintarvike- tai käymäläjätettä, myös niiltä edellytetään kompostointi-ilmoitusta.
- Pienkiinteistöjen sekajäteastioiden tyhjennysvälit voivat olla aiempaa pidemmät, kun asukkaat lajittelevat bio- ja pakkausjätteen erikseen ja kun sekajätettä syntyy vähän. Jäteastioiden yhteiskäyttö naapureiden kesken on mahdollista ja jopa suositeltavaa kulujen minimoimiseksi.
- Kaikkien asuinkiinteistöjen omistamat käsin siirrettävät jäteastiat korvataan HSY:n omistamilla vuokra-astioilla, kun ne tulevat elinkaarensa päähän. Tällöin työturvallisuus, tyhjennysten sujuvuus ja rikkoutuneiden astioiden korvaaminen voidaan taata sujuvasti, mikä on myös asukkaille vaivatonta.
Jätepalvelut asuinkiinteistöille,
Kuvateksti: Aiemmin pienkiinteistöille riitti sekajätteen keräys. Jätehuoltomääräysten myötä kaikilta asuinkiinteistöiltä edellytetään nyt myös biojätteen keräystä (tai kompostointia).
Jätehuoltomääräyksistä poikkeaminen
Kiinteistön tai jätteen haltija voi perustellusta syystä hakea poikkeusta jätehuoltomääräysten noudattamisesta.
Poikkeusta haetaan seuraavissa tilanteissa:
- Sekajäteastioiden tyhjennysvälin pidentäminen kahteen tyhjennyskertaan vuodessa
- Kiinteistön jätteenkeräyksen määräaikainen keskeytys yli vuodeksi tai vähintään kolmatta kertaa peräkkäin.
- Kiinteistöyypin muuttaminen käyttötarkoitusta vastaavaksi jätehuollon järjestämistä varten.
Huom! Täytä hakemus huolellisesti ja muista liitteet. Emme käsittele puutteellisia hakemuksia.
Hakemus jätehuoltomääräyksistä poikkeamiseen,
Hakemus jätehuoltomääräyksistä poikkeamiseen lietteille,