Taloyhtiön asiakirjojen tulisi ohjata ilmastokestävään tulevaisuuteen

TALVI-hanke auttaa taloyhtiöitä ennakoimaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Ilmastonmuutos vaikuttaa suomalaiseen rakennuskantaan monilla eri tavoin. Lisääntyneet sateet ja pitkittyneet hellejaksot rasittavat paitsi kiinteistön rakenteita, vaikuttavat ne myös asuinmukavuuteen. Fiksussa taloyhtiössä ilmastonmuutokseen ja säiden ääri-ilmiöihin varaudutaan, jotta niistä aiheutuvia riskejä voidaan hallita.

Taloyhtiöiden asiakirjat tukevat taloyhtiöiden päätöksentekoa

Taloyhtiöillä on käytössään erilaisia niiden toimintaa ohjaavia asiakirjoja ja dokumentteja. Lain vaatimia asiakirjoja ovat mm. yhtiöjärjestys, kunnossapitotarveselvitys, toimintakertomus ja tilinpäätös. Muita taloyhtiön toimintaa ohjaavia asiakirjoja ovat mm. taloyhtiön strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma. Erilaisten asiakirjojen tarkoituksena on varmistaa, että taloyhtiön toiminta on lain mukaista ja ohjata toimintaa pitkäjänteisesti niin, että taloyhtiö säilyttää asuinviihtyvyyden ja arvonsa. Asiakirjojen ajankohtaisuudesta huolehtivat taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä. 

Ilmastonmuutos ei näy taloyhtiöiden asiakirjoissa 

Osana TALVI-hanketta suomalaisille taloyhtiöille järjestettiin kysely, jossa kartoitettiin kuinka suomalaiset taloyhtiöt kokevat ilmastonmuutoksen vaikuttavan heidän toimintaansa ja miten hyvin taloyhtiöt ovat varautuneet muuttuviin ilmasto-oloihin. Kysely suunnattiin taloyhtiön hallituksen jäsenille ja siihen saatiin vastauksia yhteensä sadalta eri taloyhtiöltä.  

TALVI-hankkeen aikana toteutetussa kyselyssä kysyttiin kuinka ilmastokestävyys huomioidaan nykyisellään taloyhtiöiden asiakirjoissa (Kuva 1). 46,4 % vastaajista vastasi, että ilmastokestävyyttä ei huomioida heidän taloyhtiönsä asiakirjoissa. 22,7 % ei osannut sanoa. Jonkin verran ilmastokestävyys näkyy vastaajien taloyhtiöissä PTS:ssä, KPTS:ssä, kuntoarviossa, toimintakertomuksessa ja hallituksen kokouksen asialistalla ja tarjouspyynnöissä urakoitsijoille ja konsulteille, mutta osuudet jäivät kaikki alle kymmenen prosentin.  Kuva, joka sisältää kohteen teksti, kuvakaappaus, viiva, Tontti

Kuvaus luotu automaattisesti

Kuva 1. Huomioidaanko ilmastokestävyys seuraavissa taloyhtiön asiakirjoissa? 

Kyselyn tulos osoittaa, että nykytilanteessa taloyhtiöiden asiakirjat eivät huomioi riittävästi ilmastonmuutosta ja tue siihen varautumista. Suomalaisissa taloyhtiöissä on valtavasti jo olemassa olevaa korjausvelkaa ja monella taloyhtiöllä on edessään suuria remontteja. Näissä tulevissa remonteissa kannattaisi huomioida muuttuvat ilmasto-olosuhteet. Ennakoivassa ilmastonmuutoksen huomioivassa päätöksenteossa taloyhtiöt voivat välttyä turhilta korjauksilta tulevaisuudessa ja parantaa yhtiön asuinmukavuutta. 

Pilottitaloyhtiöt toivovat ilmastomallisia asiakirjoja 

TALVI-hankkeen alkukartoitustilaisuus järjestettiin 3.10.2024. Tilaisuudessa paikalla olivat hankkeen pilottitaloyhtiöt sekä hankepartnerit. Tapahtumassa esiteltiin TALVI-hanke sekä hankkeessa toteutetun kyselyn tulokset. Kyselyn tuloksista saatiin aikaiseksi paljon keskustelua mm. asiakirjojen merkityksestä sekä taloyhtiöiden kokemuksista urakoitsijoiden kanssa. Pilottitaloyhtiöt pääsivät myös valitsemaan kolme tärkeintä taloyhtiön asiakirjaa, joissa heidän mielestään ilmastokestävyys tulisi näkyä (Kuva 2). 

Kuva, joka sisältää kohteen teksti, kuvakaappaus, Fontti, Käyttöjärjestelmä

Kuvaus luotu automaattisesti

Tärkeimmät taloyhtiön asiakirjat, joissa ilmastokestävyys tulisi näkyä.

Hankkeessa mukana olevat pilottitaloyhtiöt nostivat selkeästi tärkeimpänä esiin Pitkän tähtäimen suunnitelman eli PTS:n, kuntoarvion ja kunnossapitotarveselvityksen eli KPTS:n. Ainoastaan yhtiöjärjestys ei päässyt yhdenkään taloyhtiön top3:een. 

Keskusteluissa taloyhtiöt nostivat esille myös taloyhtiön oman strategian, joka ei ollut tässä tehtävässä mainittuna. Strategia tukee PTS:n ohella taloyhtiön pitkän tähtäimen johtamista ja ilmastonmuutoksen huomioiminen kauaskantoisissa päätöksissä olisi tärkeää. Taloyhtiöissä osakkaat ja hallituksen jäsenet vaihtuvat vuosien aikana ja ilmastomallinen strategia sekä PTS tukisivat sitä, että ilmastonäkökulma ei katoa päätöksenteosta, vaikka taloyhtiössä ihmiset vaihtuisivat. 

Pilottitaloyhtiöt korostivat, että päätöksenteon tueksi tarvitaan myös muita työkaluja ohjaamaan ilmastokestävään päätöksentekoon, sillä taloyhtiön hallitus koostuu yleensä ns. maallikkojäsenistä. Taloyhtiön johtaminen ja ilmastonmuutokseen varautuminen vaatisi aiheeseen perehtymistä ja asiantuntijuutta.  

Alkukartoitustilaisuudessa toivottiin valmiita malleja mm. kuntoarvion ja tarjouspyyntöjen osalta. Taloyhtiöille on tärkeää osata laatia juuri oikeanlainen tarjouspyyntö, muuten ilmastonäkökulma jää todennäköisesti huomioimatta, jos sitä ei osata erikseen lisätä tarjoukseen. Keskusteluissa nousi esille mm. tsekkilistan kaltainen dokumentti, joka tukisi taloyhtiöiden ilmastonmuutokseen varautumista.