Haitalliset aineet – Arjen valintojen vaikutus Itämeren tilaan

Haitalliset aineet kuormittavat ympäristöä monin eri tavoin. Jokainen voi kuitenkin omalla toiminnallaan vaikuttaa ympäristön tilaan. Projektissa lisäämme pääkaupunkiseudun asukkaiden ja erityisesti nuorten ymmärrystä haitallisista aineista, ennaltaehkäisemme haitallisten aineiden päätymistä ympäristöön sekä motivoimme asukkaita ympäristöystävälliseen toimintaan.

Projekti on osa ympäristöministeriön Ahti-ohjelmaa, josta se on saanut rahoitusta 86 035 eurolla. Haitallisista aineista johtuvan ympäristökuormituksen vähentäminen liittyy keskeisesti myös HSY:n strategian Puhdas Itämeri -toimenpideohjelmaan sekä Turun ja Helsingin kaupunkien käynnistämään Itämerihaasteeseen, jossa olemme mukana. Projekti käynnistyy lokakuussa 2024 ja jatkuu toukokuun 2025 loppuun.

Tietoa haitallisista aineista videoissa ja tempauksessa

Tuotamme projektissa informatiivisia, innostavia ja pitkäikäisiä videoita henkilökohtaisen kemikaalikuorman pienentämisestä, kodin haitallisista ja ympäristöystävällisistä aineista sekä vaarallisten jätteiden asianmukaisesta hävittämisestä. Järjestämme myös tempauksen, jonka tavoitteena on herättää sekä asukkaiden että median huomio tärkeään aiheeseen, ja innostaa asukkaita tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja omassa arjessaan.

Markkinoimme videoita monipuolisesti eri kanavissa. Videoiden kohderyhmää ovat pääkaupunkiseudun asukkaat sekä erityisesti nuoret, mutta videot tulevat olemaan myös muiden vesilaitosten käytössä. Kysymme kiinnostusta yhteistyöhön myös valtakunnallisia toimijoita, kuten Vesilaitosyhdistystä ja Suomen Kiertovoima ry:tä sekä niiden jäseniä.

Miten haitallisia aineita päätyy ympäristöön?

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä, ja yhdyskuntajätevesien osalta kotitaloudet ovat suurin haitallisten aineiden lähde. Haitallisia aineita päätyy jäteveteen kuluttajatuotteista, lääkkeistä ja kotien kemikaaleista, eivätkä ne kaikki poistu edes tehokkaan jätevedenpuhdistusprosessin avulla. Lisäksi haitallisia aineita päätyy viemäriin vaarallisten jätteiden vääränlaisen hävittämisen seurauksena, sekä hulevesien eli sade- ja sulamisvesien huuhtoessa kaduilta ja pihoilta roskia ja likaa.

Haitallisten aineiden ympäristövaikutukset

Haitalliset aineet voivat olla akuutisti myrkyllisiä, häiritä eliöiden elintoimintoja, kehitystä, hormonitoimintaa tai vaikuttaa lisääntymiseen. Jotkin kemikaalit ovat myrkyllisiä jo pieninä pitoisuuksina, ja joskus haitat näkyvät vasta pitkällä aikavälillä. Jotkin haitalliset aineet ovat hyvin pysyviä, eli ne hajoavat hitaasti, jos ollenkaan. Ne voivat kertyä eliöiden kudoksiin, rikastua ravintoketjussa ja päätyä jopa meidän lautasillemme. Kaikista haittavaikutuksista, ja etenkään aineiden yhteisvaikutuksista, ei tiedetä vielä tarpeeksi. Siksi onkin hyvä noudattaa varovaisuusperiaatetta tuotteiden käytössä.

Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa ympäristön tilaan esimerkiksi välttämällä turhaa kemikaalien käyttöä, vaihtamalla kemikaalit vähemmän haitallisiin vaihtoehtoihin sekä hävittämällä vaaralliset jätteet oikein.

Projektin perustiedot

Nimi: Haitalliset aineet – Arjen valintojen vaikutus Itämeren tilaan

Toteutusaika: 10/2024–5/2025

Budjetti: 114 713 €, josta 86 035 € ympäristöministeriön Ahti-ohjelmasta.