GIANT-hanke
GIANT-hankkeessa (Global Trends in IAQ: Novel technologies, Competence and Business) tutkitaan erilaisten sisällä ja ulkona olevien ilmansaastelähteiden roolia sisäilman laadun näkökulmasta. Hanke keskittyy sisätilojen ilmanlaadun hallintaan, WHO:n uusimpien ilmanlaatusuositusten mukauttamiseen käytäntöihin ja suomalaisen korkeatasoisen teknologian markkinoiden edistämiseen. Hanke toteutetaan yhteistyössä suomalaisten ilmanlaatututkijoiden, alan edelläkävijäyritysten sekä kuntien ja kaupunkien kanssa.
Uusi, monitieteinen ja korkeatasoinen tutkimus auttaa ymmärtämään paremmin erilaisten sisällä ja ulkona olevien ilmansaastelähteiden merkitystä sisäilman laadulle ja vaikutusta ihmisten terveyteen. GIANT-hankkeessa kehitetään ja edistetään uudenlaisia sisäilman laadun seurantaan ja altistumisen vähentämiseen tarkoitettuja teknologioita ja toimintamalleja. Hankkeen läpileikkaavia teemoja ovat ulkoympäristöt, rakennusteknologiat, talotekniikka ja suunnittelu sekä sisäympäristöt. Tulokset tukevat myös kaupunkisuunnittelua.
WHO:n uudet ohjearvot koskevat myös sisäilmaa, ja pienhiukkasten seurantaan suositellaan myös uusia suureita, ultrapieniä hiukkasia ja mustaa hiiltä. GIANT-hankkeessa tutkitaan laajasti monia epäpuhtauksia, kuten erikokoisia hiukkasia, mustaa hiiltä, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC) ja sekundäärisiä aerosoleja sisä- ja ulkotiloissa.
GIANT-hankkeessa mukana olevat tutkimuslaitokset ja yliopistot ovat Tampereen yliopisto, Ilmatieteen laitos, Teknologian Tutkimuskeskus VTT, Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto. Rinnakkaisilla yrityshankkeilla mukana ovat Air0 Oy, Airmodus Oy, Cervi Talotekniikka Oy, Gasera Oy, Pegasor Oy, Realin Oy, Velco Oy sekä yhteistyökumppaneina Airyn Technologies Oy, Dekati Oy, Entos Oy, e-Group Oy, Halton Oy, Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Inspector Sec Oy (ISEC), Lifa Air Oy, Tampereen kaupunki sekä Vantaan kaupunki. Hankkeen koordinaattorina toimii Tamlink.
Hanke on osittain Business Finlandin rahoittama. Hanke käynnistyi vuoden 2024 alussa ja jatkuu vuoden 2026 loppuun.
Lisätietoa hankkeesta: https://www.giant-iaq.fi/