CLIMATE-hanke

CLIMATE (Improving EU regions' environmental and socioeconomic resilience to climate change) on kansainvälinen ilmastonmuutokseen sopeutumista edistävä hanke. Hanke käynnistyi huhtikuussa 2024 ja jatkuu kesäkuuhun 2028. Hanke saa rahoitusta Euroopan Unionin Interreg-ohjelmasta.

Hankkeen tausta

Ilmastonmuutokseen liittyvien sään ääri-ilmiöiden tulevat sekä yleistymään että voimistumaan. Jo nyt paikallisia ympäristöjä ja väestöä kuormittavat kesäisin pitkät helleaallot ja rankkasateiden aiheuttamat hulevesitulvat, mutta tulevaisuudessa tämä kuormitus tulee mitä todennäköisimmin kasvamaan. Muuttuvat ilmasto- ja paikalliset sääolosuhteet haastavat alueviranomaisten valmiutta ja sopeutumiskykyä erilaisten ilmastonmuutokseen liittyvien hätätilanteiden kuten helleaaltojen, tulvien sekä pensas- ja metsäpalojen hallintaan ja yleisen ilmastokestävyyden vahvistamiseen.

Hankkeen tavoitteet

CLIMATE-hankkeen tavoitteena on lisätä julkishallinnon kykyä laatia ja toteuttaa tarkoituksenmukaisia ja sosiaalisesti tiedostavia toimia ilmastonmuutokseen sopeutumisen edistämiseksi. Hankkeen tavoitteena on myös edistää strategista lähestymistapaa ilmastoresilienssiin alueellisessa kehityksessä ja alueellisia kehitystoimenpiteitä ja -ohjelmia. Kymmenen asiantuntijaorganisaatiota yhdeksästä eri maasta pyrkivät tunnistamaan alueellisia haavoittuvuuksia ja edistämään katastrofien ja hätätilanteiden ennakoivaa hallintaa lisäämällä keskinäistä yhteistyötä ja jakamalla toisilleen hyväksi havaittuja käytänteitä ja kokemuksia.

Hankkeessa kiinnitetään erityisesti huomiota

  • Ilmastoepävarmuuksiin ja näyttöön perustuvien riski- ja vaikutusarvioinnin puutteisiin
  • Sosiaalisesti inklusiiviseen lähestymistapaan vaaratilanteiden hallinnassa
  • Väestönsuojelun roolin korostamiseen olennaisena osana ilmastohallintoa
  • Hallintokäytänteiden ja ilmastonkestävyyssuunnittelun kehittämiseen

Hankkeessa pyritään kehittämään ilmastodataa, riskien hallintaa, ensivasteen protokollia, infrastruktuurin ja vihreän ympäristön laatua sekä mahdollistetaan luonnon ennallistamisen toimenpiteitä.

Hanketta koordinoi Kreikan Jooniansaarten alue (Region of Ionian Islands, RII). Suomesta hankkeessa on mukana HSY.

HSY:n tavoitteena kehittää omaa strategiaa ja alueen ilmastokestävyyttä

Hankkeella pyritään vastaamaan HSY:n strategian päämääriin ja kehittämään sitä sekä vastaamaan että tukemaan alueen toimintaa ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Tavoitteenamme on tunnistaa toiminta-alueemme haasteita ja luomaan alustaa vuoropuhelulle eri toimijoiden kesken, ja kehittää ylialueellista eli kunta- ja toimintarajoja ylittävää toimintaa pääkaupunkiseudun ilmastokestävyyden vahvistamiseksi.

HSY saa hankkeelta uutta tietotaitoa, jonka avulla voidaan kehittää oman organisaatiomme sisäistä osaamista riskien mallintamisesta ja hätätilanteiden hallinnan suunnittelusta vastaamaan uusiin ennakoimattomiin sään ääri-ilmiöihin. Hankkeen aikana on myös mahdollista pureutua keinoihin, joilla pääkaupunkiseudun asukkaita voidaan osallistaa osaksi keskusteluun niillä alueilla, joilla ilmastovaikutukset ovat merkittäviä. Myös julkisen ja yksityisen puolen yhteistyöstä kriittisen infrastruktuurin investoinneissa sekä ylialueellisessa yhteistyössä ilmastoriskien osalta pyritään kehittämään.

HSY puolestaan jakaa tietoa muille hankekumppaneille tulvariskien ja ilmastodatan hallinnasta, sään ennustemekanismeista, monihallinnollisesta ilmastotyöstä ja päätöksenteosta sekä sopeutumisen seurannasta.

Interreg-ohjelman tavoitteena alueiden välisen yhteistyön kehittäminen

Interreg Europe -ohjelma tarjoaa rahoitusta alue- ja paikallishallinnoille aluepolitiikan kehittämiseen ja toteuttamiseen kaikkialla Euroopassa. Tavoitteena on parantaa aluekehityksen täytäntöönpanoa edistämällä kokemusten, innovatiivisten lähestymistapojen sekä hyvien käytäntöjen vaihtoa aluepolitiikan toimijoiden keskuudessa.

Euroopan alueellisen yhteistyö (EAY) -tavoitteen ohjelmat, eli Interreg-ohjelmat ovat osa EU:n alue- ja rakennepolitiikkaa. Interreg-ohjelmilla tuetaan raja-alueiden ja laajempien, rajat ylittävien yhteistyöalueiden integroitumista sekä alueiden ja kaupunkien välisten verkostojen syntymistä ja vahvistumista. Yhteistyötä lisäämällä, kokemusten vaihtoa edistämällä ja hyviä käytäntöjä levittämällä ohjelmat vaikuttavat alueiden kilpailukykyyn ja taloudelliseen kehitykseen. Ohjelmilla edistetään myös Euroopan vihreän kehityksen ohjelman mukaisia ympäristötavoitteita.

Hankkeen perustiedot

Hankeaika: 04/2024-06/2028

Rahoitus: EU Interreg Europe: Greener Europe

Budjetti: 1,8 milj. €

Hankealueet: Kreikka, Belgia, Italia, Alankomaat, Latvia, Bulgaria, Unkari, Suomi ja Albania.