Meillä töissä: Sortti-asemanhoitaja

Sortti-asemanhoitaja Heikka.

Heikka työskentelee Sortti-asemanhoitajana. Sortti-asemilla tehdään työtä kahdessa vuorossa viitenä päivänä viikossa, oli sää ulkona millainen tahansa.

Päivä on puolessa ja Helsingissä Kivikon Sortti-asemalla vilkasta. Puomin luona jonottaa monta paketti- ja pikkuautoa lastinaan esimerkiksi lastulevyjä, pesukoneita ja sementtiä.

Moni asiakas piipahtaa infopisteeseen sen sijaan, että kirjaisi kuormansa itsepalvelulaitteelle. Infossa päivystää asemanhoitaja Heikka, joka ottaa vastaan asiakkaiden maksuja.

Työ ei ole kuitenkaan pelkkää rahastusta, vaan Heikka selvittää kyselemällä, mitä asiakkaalla on mukanaan. Samalla hän ohjaa jätteet oikeisiin keräysastioihinsa.

Jätteiden tuojalla voi olla suuri houkutus laittaa koko lastinsa sekajätteeseen. Se ei ole kuitenkaan ympäristön kannalta järkevää, sillä materiaalit päätyvät poltettaviksi Vantaan jätevoimalaan sen sijaan, että ne päätyisivät uusiokäyttöön.

Kaikkien roskien sijoittaminen sekajätteeseen ei ole myöskään asiakkaan kannalta järkevää, sillä sekajätteen tuonti on maksullista. Sen sijaan esimerkiksi pahvin, metallin ja paperin kierrättäminen ei maksa mitään silloin, kun ne on lajiteltu erilleen.

Tässä on Heikan mielestä hänen työnsä ydin:

– HSY pyrkii edistämään kiertotaloutta ja toimivaa jätehuoltoa. Sortti-asemat ovat siinä tärkeässä roolissa. Koen, että omalla työlläni pystyn vaikuttamaan siihen, että materiaalit päätyvät kiertoon ja ihmisten tietoisuus kierrättämisestä lisääntyy.

Oikea asenne ratkaisee

Sortti-asemien työntekijöiden tulevaisuus näyttää valoisalta kävijämäärien kasvun ansiosta. Uusia asemia on avattu tasaiseen tahtiin.

Vuonna 2015 aukesi Sortti-asema Vantaan Ruskeasantaan ja kahta vuotta myöhemmin Kirkkonummelle Jorvakseen. Parhaillaan suunnitellaan uuden Mini-Sortin avaamista Vantaan Koivukylän Kierrätyskeskuksen yhteyteen.

Uusia asemanhoitajia haetaan säännöllisesti. Heikan mukaan asemanhoitajan työssä auttaa kiinnostus ympäristöasioita kohtaan. Hänellä itsellään on ammattikorkeakoulusta ympäristösuunnittelijan tutkinto.

– Myös taidot asiakkaiden kohtaamisessa ovat erittäin tärkeitä, Heikka kertoo.

Ratkaisevinta on Heikan mielestä juurikin asenne. Sortti-asemilla tehdään työtä kahdessa vuorossa viitenä päivänä viikossa oli sää ulkona millainen tahansa.