Viisi vinkkiä juhannussaunan lämmitykseen – tavoitteena väritön savu
Puusaunan löylyt kuuluvat monen suomalaisen kesään ja erityisesti juhannukseen. Puun polttamisesta syntyy kuitenkin aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Omilla puunpolttotavoillaan voi merkittävästi vaikuttaa päästöjen määrään. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, kuinka lämmittää puusauna mahdollisimman vähäpäästöisesti.
Pienhiukkasista on haittaa terveydelle ja ilmastolle
Saunominen on sekä mukavaa että tutkitusti terveyttä edistävää. Puunpoltosta syntyy kuitenkin aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä, jotka voivat kulkeutua syvälle keuhkoihin. Yli puolet Suomessa syntyvistä pienhiukkasista on peräisin kotitalouksien puunpoltosta.
- Kiukaiden osuus puunpolton päästöistä on merkittävä, koska kiukaat ovat suuripäästöisimpiä tulisijoja. Uudet puukiukaat ovat yleensä vähäpäästöisempiä kuin vanhat, sanoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski.
Saunanlämmityksessä kannattaa panostaa vähäpäästöisyyteen. Kun puu palaa huonosti, hiukkaspäästöjä syntyy moninkertaisesti enemmän kuin sen palaessa hyvin. Huonosta palamisesta syntyy myös runsaasti mustaa hiiltä eli nokea, joka kulkeutuu Suomen leveyspiireiltä arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista.
Väritön savu kertoo palamisen puhtaudesta
Savupiipusta tulevan savun väristä voi päätellä, miten puhtaasti puu palaa. Mitä tummempaa savua piipusta tupruttaa, sitä haitallisempaa se on. Tavoitteena on saada saunan piipusta tuleva savu värittömäksi. Silloin sauna lämpenee mahdollisimman vähäpäästöisesti.
- Huonossa palamisessa päästöjä syntyy moninkertainen määrä. Omilla polttotavoilla voi siis vaikuttaa päästöjen määrään. Kun opettelee sytyttämään puukiukaansa taitavasti, päästöt vähenevät merkittävästi, Kaski sanoo.
- Ja roskia ei saa polttaa. Roskien poltosta syntyy runsaasti hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä, jotka ovat kaikki terveydelle haitallisia. Roskien poltto voi myös heikentää kiukaan kuntoa, Kaski jatkaa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen
Kaski kertoo viisi vinkkiä, miten saunan saa lämmitettyä mahdollisimman vähäpäästöisesti:
- Ota aluksi vanhat tuhkat pois.
- Käytä ensin pieniä puita, jotta puut syttyvät nopeasti. Hyviä sytykkeitä ovat puutikut, pieni määrä tuohta sekä puupohjaiset sytytyspalat.
- Polta vain kuivaa puuta. Älä heitä koskaan tulipesään roskia, kuten makkarapakkauksia, maitotölkkejä tai kertakäyttöastioita.
- Polta puut useammassa erässä. Älä lado pesää täyteen. Lisää puita vasta, kun liekit hiipuvat.
- Hyvään palamiseen tarvitaan sopivasti ilmaa. Palamisen tulisi olla tasaista, ei kitupolttoa, jolloin palaminen saa liian vähän ilmaa. Palaminen ei saa myöskään olla liian voimakasta ja humisevaa. Säädä ilmaa oman kiukaasi käyttöohjeen mukaisesti.
Katso lisää vinkkejä puunpolttoon poltapuhtaasti.fi-sivustolta.
Lisätietoa:
• vinkkejä puusaunan lämmitykseen
• Sauno hiukkasen puhtaammin -video
• ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski, etunimi.sukunimi@hsy.fi