Valmistaudu juhannukseen: lajitteluvinkit grillaukseen ja kesäkokkailuun

Tiedotteet 19.06.2024, 12:05
Lähikuva grillistä, jossa paistuu erilaisia kasvisvartaita.
Puiset grillitikut voi lajitella biojätteeseen. Kuva: Pixabay.

Pian vietetään keskikesän juhlaa. Monien juhannukseen kuuluu perinteisesti grillaus ja ruoanlaitto, joista syntyy monenlaista roskaa ja pakkausjätettä. Vinkkaamme, miten lajitella yleisimmät kesäkeittiön jätteet.

Juhannuksena lämpenee monessa pihassa saunan lisäksi grilli. Oman grillin kunto kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin ennen juhannusta, jotta ylimääräisiltä yllätyksiltä on mahdollista välttyä. Rikkinäisen kaasu-, sähkö- tai hiiligrillin hävitys onnistuu maksutta Sortti-asemalla. Sähkögrilli on sähkölaiteromua, kun taas muut grillit voi lajitella metallinkeräykseen. 

Lajittele hiilet täysin jäähtyneenä ja esimerkiksi muovipussiin pakattuna sekajätteeseen. Muistathan tyhjentää myös kertakäyttögrillin ennen metallinkeräykseen laittoa. 

Moni tuskailee grillauksessa myös grillin likaantumista. Sotkua voi ehkäistä esimerkiksi käyttämällä foliota tai foliovuokia. Niitä kannattaa kuitenkin hyödyntää useampaan kertaan. Huonokuntoiset foliot ja foliovuoat lajitellaan metallinkeräykseen.

–  Alumiini on kierrätettävissä käytännössä ikuisesti ilman, että sen laatu heikkenee. Alumiinin kierrättäminen säästää jopa 95 prosenttia energiaa verrattuna uuden alumiinin tuotantoon, erityisasiantuntijamme Minna Partti kertoo.

Kesällä saattaa tulla käyttäneeksi grillailun tai retkeilyn lomassa kaasupulloja tai -patruunoita. Hiilihappo- ja nestekaasupullojen kaasun loppuessa pullot saa usein vaihdettua täyteen kaupassa. Jos pullosta kuitenkin haluaa kokonaan eroon, on erityisen tärkeää, että pullot eivät päädy tavalliseen roskikseen, vaan ne viedään vaarallisen jätteen keräykseen. Sekajätteessä tai muun tavallisen jätteen seassa kaasupullot ja patruunat voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Lue lisää tiedotteestamme.

Kesäkeittiön roskien ja pakkausten lajittelu

Kesäkeittiössä kokkaillessa ja syödessä syntyy myös paljon erilaista roskaa ja pakkausjätettä. Puiset ruoan mukana tulevat grilli- tai jäätelötikut ja puiset kertakäyttöaterimet voi lajitella biojäteastiaan. Niistä saadaan biojätteelle hyvää tukiainetta. 

Kananluut, kalanruodot ja muut ruoassa olevat luut käyvät hyvin biojäteastiaan. Kalanruoto ja nahka kannattaa kuitenkin viedä biojäteastiaan mahdollisimman pian, sillä ne alkavat haista nopeasti.

Muovisesta makkarapaketista valutetaan nesteet pois ja paketin annetaan kuivahtaa ennen muovipakkauksiin lajittelua. Keräysastiaan laitetaan siis vain tyhjiä ja kuivia pakkauksia, jolloin ne ovat helposti kierrätettävissä. 

– Pakkauksia ei tarvitse tiskata, riittää että ne ovat tyhjiä ja kuivia. Pintaan kuivuneet ruokajäämät eivät haittaa. Tarvittaessa pakkausta voi pyyhkäistä paperilla tai huuhtaista tilkalla kylmää vettä. Marinadipakkaukset voi olla vaikea saada riittävän tyhjiksi. Ne voi laittaa sekajätteeseen, koska rasvaa ei ole hyvä huuhtoa viemäriin, Partti vinkkaa.

Tyhjä hanaviinin pussi on yleensä muovia tai alumiini-muovi-yhdistelmää, jolloin se lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Pahvinen kotelo taas litistetään ja lajitellaan kartonkipakkausten keräykseen. Pakkauksen kahva ja itse hana ovat useimmiten muovia, jolloin ne lajitellaan niin ikään muovipakkausten keräykseen.

Piknikille voi olla perusteltua valita kertakäyttöisiä astioita, vaikka kestoastioita kannattaakin suosia. Muoviset kertakäyttöastiat, kuten mukit ja aterimet, kuuluvat sekajätteeseen. Kartonkiset voi laittaa kartonkipakkausten keräykseen. 

Jäteoppaamme auttaa myös kaikissa juhannuksen ja kesän lajittelupulmissa!

Muista ainakin nämä:

  • Grillihiilet sekajätteeseen
  • Tyhjät kaasupullot Sortti-asemalle
  • Puiset tikut ja aterimet biojätteeseen

 

Päivitetty: 19.06.2024 12:07
Aiheet:
Lajitteluohjeet
,
Jätteet ja kierrätys
,
Biojäte
,