Kesän ruokahävikkivinkit – säästä rahaa ja ympäristöä

Tiedotteet 08.08.2024, 10:11
Valokuva ruokapöydästä, jolle on aseteltu yrttiruukku, kasviksia ja hedelmiä sekä ruokalautanen, jolla on itsetehtyä piirakkaa..
Kotitaloudet hukkaavat eniten vihanneksia ja hedelmiä. Usein hävikki olisi vielä ollut pelastettavissa. Kuva: HSY.

Ruokahuollon näkökulmasta kesä on valitettavasti otollista aikaa myös ruokahävikille. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että ruokahävikkiä välttämällä voi säästää merkittävän summan rahaa. Vinkkaamme, kuinka välttää ruokahävikkiä ja säästää rahat parempaan tarkoitukseen.

Moni saattaa edelleen ajatella, että kotitalouksissa syntyy vain pieni osa ruokahävikistä. Yli kolmannes kaikesta ruokahävikistä on kuitenkin peräisin kotiin ostetusta ruoasta. Kesällä hävikkiä syntyy herkästi arjen vaihtelevuuden, lomamatkan tai muuten epäsäännöllisen päivärytmin myötä. 

Ruokahävikin laskennallinen arvo on keskimäärin 125 euroa vuodessa henkilöä kohden. Euromäärä voi toki olla moninkertainen tai pienempikin riippuen omasta hävikkikäyttäytymisestä. Kertyneellä summalla voisi hyvin ostaa jotain itselle merkityksellistä, kuten kustantaa suoratoistopalvelun puoleksi vuodeksi tai käydä konsertissa muutamaan kertaan. 

–  Roskiin heitetyn ruoan vaikutukset ovat merkittävät, sillä ylimääräisen ruoan tuotantoon kuluu valtavat määrät energiaa, luonnonvaroja ja työtä. Siksi myös yksittäisen ihmisen ruokahävikin välttäminen on vielä paljon rahallista säästöä merkityksellisempää, ympäristöasiantuntijamme Iiris Tanner summaa.

Ensisijainen keino vähentää ruokahävikkiä on välttää ylimääräisen ruoan hankkimista. Yksi keino on tehdä periaatepäätös, että ruokaa ostetaan vain suunnitellusti.

Näin taltutat ruokahävikin myös silloin, kun arkesi on vaihtelevaa

Kesä ja loma ovat monelle aikaa, jolloin kotona ollaan epäsäännöllisesti ja suunnitelmat saattavat muuttua lennossa. Ennen matkalle lähtöä kannattaa pitää muutama hävikkipäivä, jolloin kokataan kaappeja tyhjäksi.

Hävikkiruokien aateleita ovat sosekeitot, vokit ja tortillat sekä sesongin mukaiset hedelmä- ja marjasmoothiet, kiisselit ja piirakat. Reseptiä ei aina tarvita, mutta halutessaan voi esimerkiksi hakea inspiraatiota Marttojen hävikkiruokasivuilta tai Saa syödä -sivuston reseptihausta. Lomaa edeltävillä kauppareissuilla kannattaa myös ostaa normaalia vähemmän ruokaa ja täydentää sitten kaappeja tarvittaessa. 

– Ruokahävikin vähentämisen voi aloittaa sillä, että käy omaa ruokakaappia läpi ennen ostoksille lähtöä. Kun tulee tietoiseksi raaka-aineista, jotka olisi hyvä käyttää, voi myös saada inspiraation ruoanlaittoon. Ruoan pelastamisesta saa tulla hyvä mieli, kun taas poisheittämisen pitäisi kirpaista, Tanner naurahtaa. 

Osan ruoka-aineista saa myös säilymään lomamatkan yli, kun ne pakastaa tai siirtää jääkaappiin. Kannattaa kuitenkin miettiä, säilyvätkö ruoka-aineet varmasti, vai voisiko ne syödä ennen matkaa tai ottaa matkalle mukaan. Hävikkiä tulee myös herkästi silloin, kun ruoat eivät ole selkeästi näkyvillä. Pidä jääkaappi siis siistinä ja siirrä aiemmin ostetut elintarvikkeet etualalle, jotta ne tulevat ensin syödyksi. 

Jos hävikkiä kuitenkin tulee, on sen paikka biojätteessä. Biojätteessä ruokahävikistä saadaan vielä ravinteet ja energia talteen. Biojätteistä tuotetulla biokaasulla tuetaan kotimaista energiaomavaraisuutta. Sen sijaan sekajätteeseen laitettu biojäte päätyy sekajätteen mukana jätevoimalaan. Siellä polttoprosessissa saadaan talteen vain murto-osa biojätteen energiasisällöstä ja ravinteet menevät hukkaan. 

Täsmävinkit  kesän ruokahävikin välttämiseen:

  1. Osta viisaasti. Jos menosi ovat epäsäännölliset, osta kotiin ruoka-aineita, joita ei ole pakko käyttää heti. Valmista ruokaa niin, että tiedät sen tulevan ajoissa syödyksi tai voit pakastaa sen.
  2. Säilytä oikein. Ruoka-aineet pilaantuvat kesällä nopeammin lämmön ja ilmankosteuden vaikutuksesta. Säilytä ruoka-aineet poissa suoralta auringonpaisteelta ja mieluiten myös muulta kuumuudelta suojattuna. 
  3. Vältä heräteostosansa. Käy kaupassa, kun sinulla ei ole huutava nälkä. Syö esimerkiksi pieni välipala ennen ruokaostosten tekemistä. 
  4. Kutsu vieraita. Kun kaapeista löytyy ruoka-aineita, joita et ehdi itse syödä, kutsu ystäviä käymään ja kokatkaa yhdessä ruokaa. Leikkimielinen kokkisota on hauska ohjelmanumero kesäpäivälle. 
Aiheet:
Biojäte
,
Ämmässuo
,
Jätteet ja kierrätys
,