Katupöly heikentää laajasti ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla

Tiedotteet 27.03.2025, 08:40
Ihmisiä seisoo pysäkillä ja kävelee suojatietä pitkin sankan katupölypilven seassa.
Katupöly näkyy sankkoina pölypilvinä erityisesti vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Katupöly on haitallista erityisesti astmaatikoille ja sydänsairaille, mutta terveetkin voivat saada ärsytysoireita.

Katupölyä on nyt runsaasti ilmassa. Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu on monin paikoin huono HSY:n mittausten mukaan. Pölyisintä on vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Ulkoillessa kannattaa valita kulkureitti mahdollisuuksien mukaan etäämmältä vilkkaasta kadusta. Jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa.

Katupölyä runsaasti ilmassa

Kevään katupölykausi on käynnissä pääkaupunkiseudulla. HSY:n mittausten mukaan ilmassa on ollut viime viikkoina runsaasti katupölyä sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Uudellamaalla. Korkeita pölypitoisuuksia esiintyy etenkin vilkkaiden pääväylien ja katujen varsilla.

- Tällä viikolla katupöly on heikentänyt ilmanlaatua eri puolilla pääkaupunkiseutua ja muuta Uuttamaata. Myös loppuviikosta tulee pölyinen. Pölypitoisuudet ovat ajoittain yli kymmenkertaisia normaaliin verrattuna, HSY:n ilmansuojelun erityisasiantuntija Anu Kousa kertoo.  

Tulevien päivien ja viikkojen pölyisyys vaihtelee sään mukaan. Sateiset päivät tuovat hetkellisesti helpotusta katupölystä oireileville.

Oireita voi lievittää välttämällä vilkasliikenteisiä alueita

Katupöly on merkittävä terveyshaitta kaupungeissa. Ulkona liikkuessa katupölylle altistuminen aiheuttaa monelle oireita, kuten nuhaa, yskää ja silmien kutinaa. Katupölyn terveyshaitoille ovat erityisen herkkiä pienet lapset, vanhukset ja kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat.

Kousa neuvoo, miten voi ulkoillessaan lievittää katupölyn aiheuttamia oireita:

- Ulkona kävellessä tai pyöräillessä kannattaa pyrkiä valitsemaan kulkureitti etäämmältä vilkkaasta kadusta. Jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa.

Hiekan poisto kosteana vähentää pölyämistä

Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä.

Talven sääolosuhteet ja hiekoitustarve vaikuttavat siihen, kuinka paljon katupölyä muodostuu. Kevään sää vaikuttaa puolestaan siihen, kuinka katupöly pääsee nousemaan hengitysilmaan.  Katupölyn määrä vähenee, kun kadut saadaan puhdistettua. Kaupungit tekevät katujen kevätpuhdistusta, jossa talven aikana kertynyt pöly ja hiekoitussepeli poistetaan kaupungin kaduilta.

- Keväinen sää houkuttelee siivoamaan talven aikana kertyneen hiekoitussepelin omalta pihalta. Hiekka tulee poistaa kosteana. Tämä vähentää katupölyn määrää. Jos hiekkaa harjaa ilman kastelua, katupöly pääsee nousemaan ilmaan sankkana pölypilvenä, Kousa sanoo.

Lehtipuhaltimien käyttö hiekan poistoon on kielletty pääkaupunkiseudulla, koska se nostattaa voimakkaasti pölyä ilmaan. Hiekkaa ei tule myöskään harjata jo puhdistetulle kadulle.

10 vinkkiä katupölykauteen

  1. Vältä turhaa autoilua. Se nostattaa katupölyä ilmaan.

  2. Muista noudattaa ajoneuvojen siirtokehotuskylttejä. Katujen puhdistaminen hidastuu huomattavasti, jos väärin pysäköityjä autoja joudutaan siirtelemään.

  3. Vaihda talvirenkaat kesärenkaisiin heti sään salliessa.

  4. Vältä pölyisinä päivinä vilkasliikenteisiä alueita, jos pystyt. Hengityssuojain voi myös auttaa, mutta se ei sovi kaikille.

  5. Ulkoile kauempana vilkasliikenteisistä paikoista – jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa.

  6. Pidä ikkunat kiinni pölyisinä aikoina. Huolehdi ikkunoiden ja ovien tiivisteistä.

  7. Kuivata pyykit sisällä.

  8. Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmansuodattimet ja pidä ne kunnossa. Vaihda suodattimet keväisin ja syksyisin.

  9. Poista hiekoitushiekka kosteana. Lehtipuhaltimen käyttö hiekoitushiekan poistoon on kielletty pääkaupunkiseudulla ja monissa muissa kaupungeissa.

  10. Seuraa ilmanlaadun tilannetta osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu.

Lisätietoa:

Aiheet:
Ilmanlaatu ja ilmasto
,
Ilmanlaatu
,