Teatteriesitys on aineeton elämys ja sen avulla on helppo käsitellä jätteen vähentämistä. Askarrellaan itse nukketeatterin nuket. Materiaaleina käytetään käytöstä poistettuja tavaroita ja luonnonmateriaaleja.
Nuket nukketeatteriin
Nukketeatteri on mahdollista toteuttaa ilman kaupasta hankittuja nukkeja. Se on hauskaa ja palkitsevaakin. Nuket valmistetaan kierrätysmateriaaleista.
Materiaaleina käytetään vanhoja käytöstä poistettuja sukkia, kauhoja, hanskoja, hattuja ym. Lisämateriaalina on sanomalehtiä, liisteriä, liimaa, neuloja, lankaa, nappeja, vetoketjuja, kankaita sekä luonnosta löytyneitä keppejä ja muuta materiaalia kuten käpyjä ja puiden lehtiä. Lähtökohtana ovat elämänsä eläneet tavarat tai luonnonmateriaalit.
Luovuutta ja kekseliäisyyttä kannattaa käyttää, kun nukkeja valmistetaan kierrätysmateriaalista. Päät tehdään vaikkapa paperimassasta ja suositaan luonnonmukaisia materiaaleja kuten puuvillaa, pellavaa ja hamppua. Nuket ovat käsinukketyyppisiä tai keppinukkeja.
Yksinkertaisimmillaan nuken saa kauhasta, johon piirretään kasvot, kietaistaan kangas ympärille ja tehdään langasta hiukset. Sukasta ja kepistä tehdään keppihevonen, johon laitetaan koristeeksi ja silmiksi napit. Hevosen harjaksi otetaan purkulankaa, joka on peräisin villasukasta tai villapaidasta.
Projekti huipentuu nukkien näyttelyyn ja niiden tekijöiden esittelyyn. Näyttely voidaan järjestää sekä vanhemmille että lapsille. Nukkien tekemisessä käytetyt valmistusmateriaalit ovat esillä.
Projektin yhteydessä on mahdollista tutustua ammattimaiseen nukketeatteriin, sen henkilöstöön ja nukkeihin. Se voi poikia ideoita myös omaan projektiin.
Luontevana jatkona nukkien valmistukselle on nukketeatteriesityksen tekeminen. Esityksen valmistelu sopii jätteen synnyn ehkäisyn teemaan erityisen hyvin, sillä teatteriesitys on aineeton elämys.
Lähdekirjallisuutta: Elina Taras-Vaulasvirta: Nukke, tunteiden tulkki, kertojan kumppani. Lasten keskus, Helsinki 2003.
Nukketeatteriesitys
Käsitellään jätteen synnyn ehkäisyä nukketeatterin keinoin. Se tukee teemaa hyvin, sillä teatteriesitys on aineeton elämys. Nukketeatterin toteutus alkaa suunnittelulla ja huipentuu näytöksiin ja aiheeseen liittyvän pohdintaan.
Teatterin nuket voi tehdä itse jätemateriaaleista. Kehonukketeatterissa näytelmän hahmoina toimivat oman kehon osat kuten polvet, sormet, jalkaterät ja vatsat.
Aiheena jätteen vähentäminen
Nukketeatteri on lasten suosikki. Esityksen voi suunnitella itse. Lähtökohdaksi otetaan keskustelu jätteen synnyn ehkäisystä. Näin saadaan projekti liikkeelle.
Nukketeatteriesitys sovitetaan valmiista tarinasta. Käsikirjoituksen pohjaksi sopivat vaikkapa Hölmöläistarinat ja Kynttilän sydän, jotka löytyvät vasemmalta valikosta kohdasta Katsomusaineet ja etiikka. Vaihtoehtoisesti tarina rakennetaan sellaisen juonen ympärille, jossa päähenkilö ehdottomasti haluaa jonkin turhan ja kertakäyttöiseksi osoittautuvan lelun. Lelu hankitaan, mutta se rikkoutuu käytössä melkein heti.
Sitten lelua yritetään korjata, mutta lopulta lelusta on luovuttava. Tilalle hankitaan jokin kestävä lelu ja ehkä myös aineettomia elämyksiä tavarapaljouden sijaan.
Ideointiryhmä päättää, onko esityksessä yksi näytös vai useampia pieniä näytöksiä. Kun esityksellä on ”käsikirjoitus”, teatteriesitystä harjoitellaan.
Hyödyntäkää näytelmässä jätteen synnyn ehkäisyn teemaan liittyviä lauluja.
Näytökset ja pohdintaa
Esittäkää teatteri muille lapsille. Järjestäkää oma näytös myös vanhemmille.
Esityksen arviointi tapahtuu kaikkien osallistujien kesken (tekijät, yleisö). Pohditaan, mikä näytelmässä oli hyvää ja miten jätettä voisi vähentää. Myös aikuiset arvioivat omaa käyttäytymistään ja omien toimintatapojensa muuttamista.
Tehtävään on mahdollista liittää tutustuminen ammattilaisten nukketeatteriin ja sen näyttelijöihin. Projekti voidaan dokumentoida kokonaisuudessaan esim. digikameralla.