Koko koulua voi motivoida toimimaan ympäristön hyväksi erilaisten pajapäivien ja tempausten avulla. Niitä voi soveltaa ryhmälle sopiviksi ja toteuttaa haluamissaan oppiaineissa.
Paras juhla
Paras juhla. Vältä jätettä hauskasti.
Liite. Kotitiedote
Paras juhla sopii koululuokkien, kerhojen ja erilaisten toimikuntien käyttöön. Tavoitteena on juhlan vietto mahdollisimman vähän jätettä tuottaen. Näin syntyy ekologinen pikkujoulu, vappu, piknik, halloween-juhla, vanhempainilta tai koulun kevätjuhla.
Koulun yhteinen teemaviikko tai pajapäivä
Viettäkää koulussa yhteinen teemaviikko tai pajapäivä. Pajat voivat olla toiminnallisia tai tietopainotteisia. Kilpailut ja visat kiinnostavat useimpia. Ohessa on esimerkkejä erilaisista pajoista, joiden teema liittyy jätteen synnyn ehkäisyyn. Lisäideoita pajapäivään löydät kummikoulun kansiosta.
Korjaus ja kunnostus
Korjata voi koulun omaisuutta, kuten näyttämölavasteita tai juhlarekvisiittaa. Talkoilla koulun piha-aita tai kalusteet saavat uuden maalin. Jos oppilaat kulkevat kouluun pyörillä, keväällä voi järjestää yhteiset polkupyörien korjaus- ja huoltotalkoot. Hyvä idea on polkaista pyörämarkkinat, jossa käytetyt pyörät vaihtavat omistajaa. Tämä sopii järjestettäväksi yhdessä vanhempien kanssa.
Koululle jääneet löytötavarat
Koululle kertyy yllättävän paljon löytötavaroita. Noutamattomat löytötavarat kannattaa aika ajoin laittaa esille, jotta omistaja ne vielä löytäisi. Määräaikaan mennessä noutamatta jääneet hyväkuntoiset esineet lahjoitetaan kierrätyskeskukseen tai kirpputorille.
Näyttely
Näyttely kertoo havainnollisesti kuluttamisesta ja ympäristövaikutuksista. Sen äärellä opiskelijoiden kanssa pohditaan keinoja vähentää jätettä ja kierrätyksen saloja.
Näyttely turhakkeista. Kukin äänestää mielestään parhaan turhan tavaran. Vastanneiden kesken arvotaan palkinto. Lisäideoita löydät tehtävästä Turhat tavarat.
Vaikuttava jätevuori. Materiaaliksi soveltuu oppilaiden kotoa tuoma pesty ja kuiva pakkausjäte.
- Kierrätyskeskuksen ympäristökoulu Polusta saa lainaksi esimerkiksi Tuotteelle Uusi Elämä -valokuvanäyttelyn.
Ehdotuksia jätteen vähentämiseksi koulussa
Järjestäkää ideakilpailu, jossa haetaan vinkkejä jätteen vähentämiseksi koulussa. Valitkaa esimerkiksi koulun ympäristötiimistä raati, joka arvioi vastaukset. Parhaat ehdotukset palkitaan aineettomilla lahjoilla. Voittajaehdotuksen keksinyt oppilas tai luokka saa vaikkapa yhteisen luku-/musiikkituokion, leikki-/videotunnin tai päättää luokan seuraavan retkikohteen.
Kangaskassien valmistus ja painatus
Kestokassit ovat aina tarpeen jumppa- tai kirjastokassina. Kangaskassi syntyy ompelemalla käytetyistä lakanoista tai tyynyliinoista. Painakaa niihin jätteen synnyn ehkäisyä käsitteleviä iskulauseita, logoja tai kuvia. Iskulauseeksi käy vaikkapa ”Ei muovipusseille” tai ”Syntynyt kiertämään”. Painosablonin voi askarrella käytetystä piirtoheitinkalvosta.
Painatusohje:
- Piirrä kuva suoraan sablonimateriaalille tai paperille, jonka laitat kalvon alle.
- Leikkaa kalvoon/sabluunaan piirretyt muodot irti saksilla.
- Aseta kangaskassin alle suoja, jotta väri ei mene kankaan läpi.
- Töpöttele juoksevaa kangasväriä vaahtomuovin palasella sablonin reiän läpi kankaalle.
- Voit myös levittää väriä sablonille reiän reunoille ja pyyhkiä sen varovasti sormella kohti kuvan keskustaa. Näin saat aikaan reunoiltaan selvärajaisen, mutta keskustastaan utuisesti häipyvän ääriviivan.
Tavaranvaihtotori
Aina ei tarvitse hankkia uutta, vaikka kaipaa vaihtelua. Mikä ei yhtä enää kiinnosta voi toiselle olla uusi ja tarpeellinen. Kaupaksi menevät kirjat, lehdet, levyt, julisteet ja pieneksi jääneet urheiluvälineet. Sopikaa selvät säännöt tavaroiden vaihtoon. Tavarat voi arvottaa yhden, kahden ja kolmen pisteen arvoisiksi. Siten esimerkiksi kolmella yhden pisteen tavaralla saa hankittua yhden kolmen pisteen tavaran.
Voitte myös sopia, että esineitä saa tuoda useita, mutta jokainen saa ottaa itselleen vain yhden tavaran. Esineiden tulee olla puhtaita ja ehjiä. Toimittakaa yli jääneet tavarat kierrätyskeskukseen.
Uudelleenkäyttölaatikot
Valmistakaa yhteisvoimin uudelleenkäyttölaatikoita eri tarkoituksiin, esimerkiksi opettajien huoneeseen ja luokkiin. ”Äh eiku” –laatikot on tarkoitettu opettajienhuoneeseen tulostimen ja kopiokoneen viereen. Niihin kuuluvat kaikki virheelliset tulosteet ja monisteet, joiden toinen puoli on vielä käytettävissä. Näistä papereista saa myös hyviä muistilappuja, kun ne leikkaa kahtia. Luokissa on käyttöä ”silput ja sälät” keräyslaatikoille, joihin kerätään askartelumateriaaleja kuten kangassilppua sekä kartonki- ja silkkipaperisilppua.
Käsipyyhepaperien puolitus ja paperiteline
Käsipaperit on järkevä puolittaa. Kokonainen paperi on usein turhan suuri käsien pyyhkimiseen varsinkin pienimmillä oppilailla. Nikkaroikaa puolitetuille papereille esimerkiksi puiset paperitelineet. Pyytäkää kouluisännältä tai vahtimestarilta apua niiden kiinnittämisessä pesualtaan viereen. Paperitelineet saa edullisimmin, kun ne askarrellaan uudelleenkäyttö- tai ylijäämämateriaalista.
Omat käsipyyhkeet
Käsipaperit säästyvät, kun jokaiselle ommellaan oma käsipyyhe ja niille luokkaan kiinnitettävä yhteinen naulakko. Myös tässä kannattaa kysyä kouluisännän apua naulakon kiinnityksessä. Oppilaat vievät omat pyyhkeensä kotiin pestäväksi. Pesuapua voi saada myös koulun siistijöiltä.
Lajittelupeli
Pelataan pienessä ryhmässä tai sillä kilpailutetaan naapuriluokkia, opettajia ja henkilökuntaa. Peliin tarvitaan enintään 10 paperiarkkia, riippuen kiinteistön lajittelukäytännöstä. Kirjoita kuhunkin arkkiin jätelaji tai sen hyödyntämisen tapa: ”biojäte”, "keräyspaperi", ”keräyskartonki”, ”pahvi”, ”kirpputori”, "metalli”, "vaarallinen jäte", "lasi", ”sekajäte” ja "sähkölaitteet".
Lajiteltavat jätteet kerätään koulusta tai pyydetään oppilaita tuomaan kotoa. Hygienian kannalta on hyvä, että esineet ovat puhtaita ja kuivia. Oikeasta sijoituksesta saa pisteen, väärästä menettää. Lopuksi parhaat lajittelijat palkitaan. Pelin voi myös lainata Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta. Katso myös HSY:n Pura jätepommi -koululaisen työpaja.
Lajittelu kuntoon
Lajittelu laitetaan kuntoon teemapäivänä.
- Opiskelijat tarkistavat, että lajitteluastiat ovat siellä, missä jätettä syntyy: ryhmätiloissa, kotitalouden tai teknisen työn luokassa, opettajainhuoneessa, keittiössä ja saniteettitiloissa.
- Innostavat ja selkeät ohjeet varmistavat, että lajittelu sujuu.
- Koulutusta tarvitaan ajoittain opettajille, opiskelijoille ja muulle henkilökunnalle. Tietoisku lajittelusta sopii ympäristökurssilaisten tehtäviin.
Asennekysely ja oppilaitoksen kartoitus
Asennekyselyn avulla selviää, mitä opiskelijat ajattelevat ympäristöasioista. Ympäristötiedon ja -asenteiden kartoituksen avulla voi herätellä keskustelua ja kuulla erilaisia perusteita ympäristöasioiden tärkeydestä.
Oppilaitoksen jätteiden kartoituksessa jätteen syntyä voidaan vähentää selvittämällä kohdat, missä sitä syntyy ja muuttamalla aktiivisesti näitä kohtia.
Vähennä biojätettä
Palkitse oppilaita ruokajätteen välttämisestä. Kun ruokailijat ottavat ruokaa lautaselleen vain tarpeellisen määrän, heille voi tarjota sovitun ajan kuluttua esimerkiksi jälkiruoan. Tuolloin biojätteen määrää seurataan, ja luku on ilmoitustaululla kaikkien nähtävänä.