HOPE-sensorit

Etsimme ilmanlaadun mittauspaikkoja Helsingistä – Onko kenties sinun pihasi tai parvekkeesi sopiva?

Etsimme mittauspaikkoja uusille, pienikokoisille ilmanlaadun mittalaitteille noin kahden vuoden ajaksi. Sopiva paikka on piha tai parveke tiiviisti rakennetulla pientaloalueella tai vilkkaan kadun varrella. Mittauksia tehdään syksystä alkaen yhteensä noin 25 paikassa Jätkäsaaressa, Ruoholahdessa, Vallilassa, Pakilassa ja Pirkkolassa.

Seuraamme pääkaupunkiseudun ilmanlaatua 11 mittausasemalla ja useilla pienikokoisilla mittalaitteilla eli sensoreilla. Syksyn kuluessa on tarkoitus perustaa uusia sensoritihentymiä kolmelle erilaiselle alueelle Helsinkiin. Sitä varten pyydämme nyt asukkailta ehdotuksia, minne sensoreita voisi sijoittaa. Sensoreiden avulla asukas saa samalla täsmätietoa juuri oman asuinalueensa ilmanlaadusta.

Sopiva paikka sijaitsee vilkkaan kadun varressa tai pientaloalueella

Mittaukseen halutaan paikkoja, jotka sijaitsevat joko vilkkaassa liikenneympäristössä tai tiiviisti rakennetulla pientaloalueella. Sopiva paikka näille ilmanlaadun mittalaitteille on ulkoilmassa pihalla tai parvekkeella 1. tai 2. kerroksessa. Mittalaitteita on kahta erilaista mallia. Parvekkeille tulee maitopurkin kokoinen Vaisalan sensori. Pihalle voi tulla Vaisalan sensorin lisäksi myös metrin korkuinen, kapeahko mittalaite. Lisäksi osaan mittauspaikoista tulee myös pieni Vaisalan sääasema.

Pientaloalueella mittauspaikkojen tulee olla mielellään keskellä pientaloaluetta, jossa poltetaan puuta takoissa tai puukiukaissa. Lisäksi mittauspaikkoja haetaan vilkkaiden katujen ja pääväylien varsilta, sisäpihoilta sekä suurten rakennustyömaiden läheisyydestä. Näin saadaan tietoa juuri ilmanlaadun kannalta kiinnostavista kohteista.

Ehdotuksen mittauspaikasta voi toimittaa 14.6.2019 asti

Olemme kiinnostuneita erityisesti seuraavista alueista:

 • Jätkäsaari
 • Ruoholahti
 • Vallila
 • Pakila
 • Pirkkola.

Muitakin edellä mainittujen alueiden lähellä sijaitsevia mittauspaikan vaatimukset täyttäviä paikkoja voi ehdottaa.

Mittauspaikan vaatimukset:

 1. Mittalaitteet tarvitsevat sähkön, mutta sähkönkulutus on vähäistä.
 2. Mittalaitteiden tulee sijaita ilkivallalta suojassa.
 3. Mittalaitteen välittömässä läheisyydessä ei saa grillata tai tupakoida.
 4. Mittalaitteen pitää olla ulkotilassa eikä esimerkiksi lasitetun parvekkeen sisäpuolella.
 5. Mittalaitteen vikaantuessa HSY pääsee huoltamaan laitetta, mistä sovitaan erikseen.

Ilmoittaudu osoitteeseen ilmanlaatu@hsy.fi 14.6.2019 mennessä ja kerro:

 • mahdollisen mittauspaikan osoite
 • yhteystietosi
 • kuvaile mittalaitteen sijoituspaikka ja liitä kuva, jos se on mahdollista. Vilkasliikenteisillä alueilla kerro talosi etäisyys lähimpään vilkasliikenteiseen katuun sekä mittauspaikan korkeus maanpinnasta. Pientaloalueella arvioi, onko alueella havaittavissa puunpolttoa. Kerro myös, mistä mittalaite saa sähkön.
 • Huomioi yllä listatut mittauspaikan vaatimukset.

Otamme yhteyttä heinä-elokuussa 2019 niihin henkilöihin, joiden ehdotukset vaikuttavat sopivilta mittauspaikoilta.

Tietosuoja ja julkisuus

Henkilö- ja osoitetietoja käytetään vain sensoreiden sijoittamiseen eikä niitä luovuteta eteenpäin. Antamalla tietosi annat suostumuksesi tietojen tallentamiseen ja käyttämiseen tässä ja tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Sopivat paikkaehdotukset (nimi ja yhteystiedot, paikan kuvaus) tallennetaan HSY:n sisäiseen ryhmätyötilaan, johon pääsevät vain ne HSY:n työntekijät, jotka työssään tarvitsevat näitä tietoja. Henkilötiedot poistetaan vuoden kuluttua HOPE-hankkeen päättymisestä. Tietosuojaseloste on katsottavissa nettisivuiltamme.

Valittujen mittauspaikkojen sijainnit osoitetietoineen, mittauspaikan kuvaus sekä mittaustulokset ovat vapaasti ja julkisesti hyödynnettävissä. Näistä toteutuneista mittauspaikoista voidaan myös julkaista valokuvia.

Kaikkiin mittauspaikkoihin tulee  Vaisalan mittalaite (AQT420). Se on kooltaan noin maitopurkin kokoinen ja painaa kaksi kiloa.

Joihinkin pientaloalueiden mittauspaikkoihin tulee myös Pegasorin mittalaite (AQTM Urban). Sen koko on 32 x 25 x 100 cm ja se painaa 20 kiloa. 

HOPE-hanke

Mittausverkko toteutetaan osana Healthy Outdoor Premises for Everyone (HOPE) -hanketta. Hankkeessa ovat mukana Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos, Forum Virium Helsinki, HSY, Vaisala Oyj ja Useless Company Oy. Hanke saa rahoitusta EU:n Urban Innovative Actions -ohjelmasta. Hankkeessa tuotetaan uutta ilmanlaadun täsmätietoa ja edistetään sen innovatiivista hyödyntämistä kaupunginosa- ja asukastasolla.

Lisätietoja:

 • HOPE-hanke (sivut englanniksi)
 • ehdotukset ilmanlaadun mittauspaikaksi: ilmanlaatu@hsy.fi
 • ilmansuojeluasiantuntija Katja Ohtonen, katja.ohtonen(at)hsy.fi, puh. 050 351 9492