Lintuvaaran mittauksilla kartoitettiin ilmanlaatua vanhalla pientaloalueella, jolla liikenteen vaikutus on vähäinen ja kiinteistöjen tulisijoja käytetään satunnaisesti lisälämmitykseen. Mitatut ilman epäpuhtaudet olivat typenoksidit, hengitettävät hiukkaset, bentseeni ja polyaromaattiset hiilivedyt eli nk. PAH-yhdisteet.
Arvio ilmanlaadusta
Typpidioksidin pitoisuudet olivat matalia, selvästi matalampia kuin esimerkiksi kaupunkitausta-alueella Kalliossa. Vuosikeskiarvo oli 15 µg/m3, joka on alle 40 % raja-arvosta. Pitoisuudet olivat korkeimmat tuulen puhaltaessa Vihdintien tai Kehä I:n suunnalta.
Myös hengitettävien hiukkasten pitoisuudet olivat matalia ja lähes samaa tasoa kuin kaupunkitausta-alueella Kalliossa. Hiukkaspitoisuudet kohosivat Lintuvaarassa kuitenkin ajoittain korkeiksi.
Kaukokulkeumat heikensivät koko pääkaupunkiseudun ilmanlaatua mm. lokakuussa. Kevään pölykaudella maalis-huhtikuussa ilmanlaatu heikkeni läheisen Lintuvaarantien pölyämisen vuoksi.
Loka- ja marraskuussa pientalojen lämmitys ja tulisijojen käyttö aiheuttivat korkeita pitoisuuksia. Tulisijojen käyttö näkyi ilmanlaatumittauksissa selvimmin tyynellä säällä. Syksyllä oli useita kylmiä ja tyyniä aamuja, jolloin ilmanlaatu oli huono aamupäivän ajan. Tulisijojen käyttö näkyi mittaustuloksissa ajoittain myös iltaisin. Mittaustulosten perusteella voitiin päätellä, että pienpolton haitat korostuvat tyynellä säällä ja tällaiset tilanteet kestävät useita tunteja. Lintuvaaran asuinalue on vanha, mutta tiivistyy seudulle tyypillisesti. Alueella käytetään puuta lisälämmönlähteenä ja tämä vaikuttaa ilmansaasteiden pitoisuuksiin.
Sijainti ja ympäristön kuvaus
Mittausasema sijaitsi Pohjoisen Lintuvaarantien varrella osoitteessa Punarinnantie 12. Liikennemäärät olivat pieniä, 1 700 ajoneuvoa vuorokaudessa ja alueen varsinaisten kokoojakatujenkin liikenne-määrät olivat 3 100–8 300 ajoneuvoa vuorokaudessa. Mittausasemalta on matkaa Kehä I:lle ja Vihdintielle noin 1,5 kilometriä.