Hiukkasten LDSA

Hiukkasten keuhkodeposoituvan pinta-alan (lung deposited surface area = LDSA) pitoisuus ilmassa kuvaa keuhkojen syvimpiin osiin eli keuhkorakkuloihin laskeutuvan hiukkasaineksen pinta-alaa. Hiukkasten LDSA-pitoisuuksiin ilmassa vaikuttaa pääkaupunkiseudulla erityisesti liikenteen pakokaasut, puunpolton savut ja ilmansaasteiden kaukokulkeutuminen. LDSA-pitoisuuden yksikkö on neliömikrometriä kuutiosenttimetrissä ilmaa (µm2/cm3).

HSY on mitannut hiukkasten LDSA-pitoisuuksia vuodesta 2017 alkaen, osin HAQT-hankkeen tutkimusyhteistyössä.  Vuosikeskiarvot ovat olleet noin 20 µm2/cm3 erittäin vilkasliikenteisissä ympäristöissä (Mäkelänkatu ja Hämeelinnanväylän piennar). Tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla vuosikeskiarvot ovat olleet 11–12 µm2/cm3 ja maaseutumaisessa ympäristössä Espoon Luukissa 8 µm2/cm3. LDSA-pitoisuudelle ei ole ohje- tai raja-arvoa.  

Vuonna 2019 hiukkasten LDSA-pitoisuuksia mitataan seuraavissa paikoissa:
Hyvinkää, Kruununpuiston pientaloalue (= Sensori 3)
Hiekkaharju, pientaloalue (= Sensori 2)
Paloheinä, pientaloalue (= Sensori 1)
Pirkkola, pientaloalue 
Länsisatama, Jätkäsaaressa
Kallio, kaupunkitausta-asema
Mäkelänkatu, vilkasliikenteinen katukuilu
Luukki, maaseutumainen ympäristö

Voit seurata hiukkasten LDSA-pitoisuuksia tunneittain. Kuvissa ovat viimeisen 24 tunnin ja viikon ajalta tulokset, jotka ovat tarkistamattomia tuntikeskiarvoja. Sensori 1 = Paloheinä, Sensori 2 = Hiekkaharju, Sensori 3 = Hyvinkää