Kuva 1. Ilmanlaatuindeksin vaihtelu syyskuukausina (syys-marraskuu 2019) pääkaupunkiseudun mittausasemilla.
Syyskuussa ilmanlaatu oli melko samanlainen kuin vuonna 2018 (kuva 2). Maanantai-iltana 9.9. ilmanlaatu oli erittäin huono Helsingin keskustassa yksittäisen tunnin aikana hengitettävien hiukkasten takia. Syy korkeisiin pitoisuuksiin ei ole tiedossa. Lokakuussa ilmalaatu oli edellisvuotta parempi lukuun ottamatta kuukauden aivan viimeisiä päiviä. Marraskuussa katupöly heikensi ilmanlaatua. Jaksolla 12.11. -28.11. ilmanlaatu oli etenkin Tikkurilassa heikentynyt kohonneiden hengitettävien hiukkasten pitoisuuksien vuoksi. Syynä oli todennäköisesti katupöly. Tikkurilassa ilmanlaatu oli huono tai erittäin huono yhtenäisen jakson ajan 25.11.-28.11. hengitettävien hiukkasten korkeiden pitoisuuksien vuoksi, ja jakson aikana ilmanlaatu oli selvästi edellisvuotta huonompi. Maanantai 25.11. oli jakson heikoin ilmanlaadun päivä, ja silloin ilmanlaatu on erittäin huono Leppävaarassa ja Tikkurilassa ja huono Helsingin keskustassa ja Mäkelänkadulla hengitettävien hiukkasten ja osin myös pienhiukkasten takia. Sää oli 25.11. poutainen ja tyyni sekä lämpötila noin +2OC.
Vertailu ilmanlaadun ohje- ja raja-arvoihin
Raja-arvot
Typpidioksidin raja-arvotaso 200 µg/m3 ei ylittynyt.
Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet eivät ylittäneet raja-arvoa. Pölyisiä päiviä, jolloin pitoisuudet ylittivät raja-arvotason (50 µg/m3 vuorokauden keskiarvona), oli lokakuussa Mäkelänkadulla 1 kpl ja marraskuussa Mäkelänkadulla 2 kpl, Leppävaarassa 3 kpl, Tikkurilassa Neilikkatiellä 2 kpl, Tikkurilassa Talvikkitiellä 1 kpl ja Friisilässä 1 kpl (kuva 3). Pölypitoisuuksien nousut johtuivat nastarenkaiden kuivasta asfaltista irrottamasta katupölystä. Syyskuussa ei mitattu raja-arvotason ylityksiä millään mittausasemalla. Marraskuun loppuun mennessä hengitettävien hiukkasten raja-arvotason ylityspäiviä on koko vuoden aikana ollut Mannerheimintiellä (Helsingin keskusta) 15, Mäkelänkadulla 12, Kalliossa 2, Leppävaarassa 21, Friisilässä 22, Tikkurilassa Neilikkatiellä 13 ja Tikkurilassa Talvikkitiellä 9. Raja-arvotaso saa ylittyä 35 kertaa vuodessa ennen kuin raja-arvo ylittyy.
Rikkidioksidin raja-arvotasot eivät ylittyneet.
Ohjearvot
Typpidioksidin tuntiohjearvo ei ylittynyt.
WHO:n terveysperusteisen vuorokausiohjearvon taso 25 µg/m3 pienhiukkasille ylittyi Friisilässä 26.11., jolloin vuorokausikeskiarvo oli 26 µg/m3. Ohjearvotason ylitys on kolmas vuonna 2019. Ohjearvotaso saa ylittyä kolme kertaa vuoden aikana ennen kuin varsinainen ohjearvo ylittyy. Vuorokausikeskiarvo oli ohjearvon tasolla 25.11. (25 µg/m3) Friisilässä (ei lasketa ohjearvotason ylitykseksi).
Hengitettävien hiukkasten vuorokausiohjearvo (70 µg/m3) ylittyi marraskuussa Mäkelänkadulla. Vuorokausikeskiarvot olivat 15.11. 92 µg/m3 ja 25.11. 71 µg/m3.
Typpidioksidin vuorokausiohjearvo (70 µg/m3) ei ylittynyt.
Rikkidioksidin ohjearvot vuorokausi- ja tuntitasolla eivät ylittyneet.
Tavoitearvot
Yleisesti otsonipitoisuudet ovat suurimmillaan aurinkoisella säällä keväällä ja kesällä taajamien ulkopuolella. Otsonin terveysperusteinen pitkän ajan tavoitearvo ei ylittynyt.
Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvo ei ole ylittynyt pääkaupunkiseudulla vuoden 2006 jälkeen, sillä pölyisiä päiviä saa olla 35 kertaa vuodessa. Hengitettävien hiukkasten vuorokausiohjearvo ylittyy tavanomaisesti erityisesti katupölyaikaan liikenneympäristöissä.
Typpidioksidi ylittää vuositasolla raja-arvon paikoin Helsingin vilkasliikenteisillä ja huonosti tuulettuvilla kaduilla. Vuorokausiohjearvo ylittyy usein vilkasliikenteisissä ympäristöissä. Tuntitasolla raja- ja ohjearvojen ylitykset ovat melko harvinaisia, mutta niin voi tapahtua erityisesti ruuhka-aikana pakkasella, jolloin ilman sekoittuminen on heikentynyt ja pakokaasut kertyvät hengitysilmaan.
Otsonin terveysperusteisen pitkän ajan tavoitteen ylittyminen on tavanomaista hellejaksoilla.
Rikkidioksidin ohje- ja raja-arvoylitykset ovat nykyisin erittäin poikkeuksellisia.
Kuva 3. Pölyisten päivien (eli hengitettävien hiukkasten raja-arvotason ylityspäivien) määrät syys-marraskuussa 2019 (tummat värit) ja 2018 (haaleat värit). Hengitettävien hiukkasten raja-arvo ylittyy, jos pölyisiä päiviä on vuoden aikana enemmän kuin 35 kertaa. Raja-arvo on merkitty kuvaan punaisella viivalla. Pölyiset päivät marraskuussa johtuivat todennäköisestä nastarenkaiden kuivasta asfaltista irrottamasta katupölystä. Marraskuun loppuun mennessä hengitettävien hiukkasten raja-arvotason ylityspäiviä on koko vuoden aikana ollut Mannerheimintiellä (Helsingin keskusta) 15, Mäkelänkadulla 12, Kalliossa 2, Leppävaarassa 21, Friisilässä 22, Tikkurilassa Neilikkatiellä 13 ja Tikkurilassa Talvikkitiellä 9.